Navadni repinec

Nadležni semenski gumbki v sebi skrivajo rešitev za kožo

Mare Koren
28. 8. 2021, 21.15
Deli članek:

So se na poletnih sprehodih na vaših hlačah in majicah začeli nabirati drobni lepljivi cvetovi s kaveljčki? Gre za repinec, ki velja za starodavno zdravilo za številne kožne težave. Pomagal naj bi tudi pri izpadanju las in čiščenju krvi.

Dreamstime
Repinec je primeren za uporabo tako zunanje kot notranje. Uporabimo lahko korenine, liste in tudi semenske glavice. Pri notranji uporabi se svetuje uživanje tinkture.

Repinec danes velja za skoraj pozabljeno rastlino, prav tako se velikokrat izgublja in pozablja njegovo ime. Veliko bolj znano nam je »čičkovo olje«, pri čemer govorimo o repincu. Še bolj znano postane, ko omenimo rastlino, ki nam ob obisku gozda pusti na obleki in v laseh lepljive bunkice, živalim v dlaki in povsod, kjer se lahko oprimejo. Repinec je prisoten povsod po Sloveniji, najdemo ga ob nabrežjih potokov in rek, ob gozdnih poteh, na vlažnih, zapuščenih travnikih na posekah in gozdnih jasah. Spomladi in jeseni ga prepoznamo po velikih okroglosrčastih prizemnih listih, ki spominjajo na liste repuha.

Zdravilne sestavine so skrite v korenini

Največ zdravilnih sestavin repinca najdemo v mesnati in sočni korenini. Rastlina je dvoletnica in v prvem letu razvije le pritlične liste, šele drugo leto zacveti in odmre. Korenine zato nabiramo jeseni in z enoletnih rastlin. Lahko pa počakamo do pomladi in bogate zdravilne korenine izkopljemo takrat. Poleti je čas za nabiranje listov. Zdravilni so tudi cvetovi oziroma »semenski gumbki«. Zdravilci uporabljajo predvsem liste. Presno zmečkani se polagajo na stare rane. Listi jih pomagajo čistiti in sušiti, prav tako hladijo in blago umirjajo bolečino. Nekoč so iz repinčevih listov, ki so jih kuhali v orehovem olju in terpentinu, pripravljali mazilo, ki so ga uporabljali za izpahnjene ude. Na maslu kuhane liste pa priporočajo za čiščenje aknaste in mozoljaste kože.

O njem je pisal pater Ašič

Repinec je veljal za precej pogosto rastlino v zdravilstvu. Pater Ašič navaja repinec za pospeševanje rasti las. Posušene in zdrobljene korenine repinca, namočene v sezamovo ali olivno olje, se namreč uporablja proti prhljaju in izpadanju las. Rastlinski pripravek naj bi pomagal oslabljenim lasnim koreninam in spodbudil cirkulacijo. Za pripravek doma potrebujete vsaj sto gramov suhih korenin in liter olja. Mešanico pustite na temnem in suhem mestu tri tedne, vmes pa kozarec občasno obrnite in pretresite. Nato precedite, hranite na suhem in temnem mestu ter vtirajte v lasišče vsaj enkrat na teden.