Zanimivosti

Poskrbite, da bo vaš dom Naredil vtis na vsakogar

Mare Koren
29. 7. 2021, 21.29
Deli članek:

Kako lepo je vstopiti v dom, ki je narejen po vaših merilih in pričakovanjih. Ko vas že na vhodu pričaka skrit okras domačnosti in nekaj samo vašega. Droben detajl, ki je točno tam, kamor ste ga vi postavili. A kako doseči, da bi dobivali pozitivne komentarje gostov v vseh prostorih vašega doma?

Dreamstime
Vračajo se barve in trendi iz osemdesetih ter barok.

V preteklih letih ni bilo veliko potrebno, da ste dosegli pozitivno mnenje vseh, ki so stopili skozi vrata vašega doma, saj je bilo zaradi minimalizma povsem dovolj, da je bilo stanovanje čisto in pospravljeno. Brez dekoracije, nadležne šare, rož, stenskega okrasja, zaves in še bi lahko naštevali. A časi se spreminjajo in narekujejo nove smernice. Da bi pritegnili kar največ pozornosti, je pomembno, da vtis naredite že ob vstopu v stanovanje.

Predsoba ali hodnik

Takoj ko odprete vrata svojega doma, gostje dobijo prvi vtis o vas. Po navadi se takoj za vhodnimi vrati skriva predsoba ali hodnik, prostor, ki ga običajno pri opremljanju in dekoriranju pustimo praznega in mu ne posvetimo posebne pozornosti. A kljub vsemu ne pozabite na nekaj drobnih detajlov, ki lahko ta prostor naredijo očarljiv. Dovolj bo namizna lučka, drobna roža s pripisom Dobrodošli ali zgolj fotografija z vašega zadnjega potovanja. Predvsem pa pazite, da prostor še vedno ostane v prvi vrsti funkcionalen, namenjen spravilu obutve in dodatnih oblačil.

Dreamstime
Poskrbite za drzne spremembe in kontraste, ki bodo popestrili vašo jedilnico.

Kuhinja in jedilnica

V kuhinji naj v prvi vrsti vlada red. Danes so sicer priljubljeni kontrasti. Če je kuhinja bela, se odločite za kontrastno barvo, ki se naj odraža v krpah, krožnikih, skodelicah. Kombinirajte jih po mili volji. Vse bolj so zaželeni naravni materiali in nepravilne, naravne oblike. Naj gre za podstavke iz plute ali bambusa, deske iz olivnega lesa, ki so zgolj lepo obdelane … Jedilnica je prostor, ki je namenjen »užitku«, zato naj bo zmeraj »užitno« pospravljen. Razmislite o dekoraciji mize, ki naj bo sicer skromna, da boste lahko nanjo naložili vso hrano. Stoli naj bodo udobni. Vrača se podeželski slog. Morda prostor okrasite z ogledali ali tapetami.

Zelenje

Lončnice so naravna dekoracija, ki nikakor ne sme manjkati v dnevni sobi. V dnevno sobo se vrača udobje ter zemeljski in naravni toni, ki spominjajo na naravo. Za boljši učinek lahko rastline razporedite tudi vertikalno, postavite jih na podstavke, mizice, police … Ne pozabite na palme, ki se vračajo v domove, in brezčasne bonsaje, ki vnašajo harmonijo. Vračajo se tudi zavese, sicer zgolj dekorativne, ki naj visijo ob straneh in se skladajo s toni dnevne sobe. Dekorativne blazine pa naj bodo iz različnih materialov, a še vedno naj prevladujejo bombaž, svila in lan.