Zanimivosti

Telefon in vzglavnik sta lahko kriva za pojav aken

Tea Dečman
1. 8. 2021, 12.15
Deli članek:

Nevarnosti izbruha aken so najbolj izpostavljeni najstniki, lahko pa se pojavijo tudi pri odraslih – in dejavniki, kot so dieta, zdravila, stres in genetika, lahko stanje še poslabšajo.

dreamstime
Ko telefon pritisnemo ob lice, se bakterije z aparata prenesejo na kožo, kar hitro poveča možnosti za izbruh aken
Dobivate mozolje okoli ust? Morda je za to kriva zobna krema! Zamenjajte jo, da vidite, ali je kaj bolje.

Ste se že kdaj povzpeli na letalo s čisto kožo, po kakšnem dnevu pa so jo zajeli mozolji? Žal lahko sprememba okolja sproži nastanek aken, saj je na letalih manj vlage, kar vpliva na kožo, da začne izločati več maščobe (ki vsebuje bakterije), zato da bi se hidrirala. Težava nastane tudi zaradi pomanjkanja spanja, do katerega pogosto pride med potovanji, saj to zmoti hormonsko ravnovesje in lahko pripelje do izbruha aken.

Umazan vzglavnik

Vaš obraz več ur na noč preživi zakopan v blazino, zato ne traja dolgo, preden se zvečer uležete na nabran prah, odmrlo kožo, obrazno maščobo, umazanijo in bakterije. Med spanjem se potimo, tako da je na blazini mogoče najti povečano število bakterij, ki se lahko naslednjo noč prenesejo nazaj na obraz in zamašijo pore. Tudi neredno odstranjevanje ličil pred spanjem preprečuje koži, da bi se lahko obnavljala, kar maši pore in povzroča mozolje. Zato poskrbite, da bosta vzglavnik in koža vedno čista.

Rutina po telovadbi

Med telovadbo se veliko potimo, in čeprav pot sam po sebi ne povzroča izbruhov aken, lahko ujame umazanijo in maščobo na kožo, kar povzroča mozolje, če ga ne umijemo. Zato je tako pomembno, da si po telovadbi očistite kožo.

Bakterije na telefonu

Mobilni telefoni so pogosto izpostavljeni površinam, na katerih kar mrgoli bakterij. Ko telefon pritisnemo ob lice, se bakterije prenesejo na kožo, kar lahko poveča možnosti za izbruh aken. Sem ter tja je dobro očistiti oziroma razkužiti tudi telefon.

Izdelki za lase

Če na lase nanašate izdelke, ki vsebujejo olje, in trpite za nenadnim izbruhom aken, se težava morda skriva tukaj. Ko se lasje drgnejo ob obraz, lahko namreč koža vpije maščobo z njih in zamaši pore.

Čopiči za nanašanje ličil

Veliko ljudi pri nanašanju pudra ali senčila uporablja čopiče, a jih ne čisti dovolj pogosto ali dovolj dobro. Tako se v njih začnejo nabirati prah, olje, odmrle kožne celice in stara ličila. Ko se s tem čopičem naslednji dan pobožamo po obrazu, mu z nabranim materialom zamašimo pore in mozolji pokukajo na plan.