Zanimivosti

S sladkim sočnim sadjem ne bo več napadov lakote

Tea Dečman
1. 8. 2021, 10.22
Deli članek:

Lubenica pomaga izgubljati kilograme, ker pretenta lakoto in ugodno deluje na prebavni trakt. Med drugim lubenica čisti črevesje ter spira sladkor in maščobe iz telesa.

dreamstime
Prehladna lubenica ni najbolj zdrava. Hranite jo na sobni temperaturi in ohladite neposredno pred jedjo.

Poleg tega je lubenica naravno sladka in vam lahko pomaga tudi takrat, ko nastopi kriza oziroma potreba po čokoladi ali sladoledu. Vlaknine, s katerimi je lubenica bogata, vas bodo nasitile in preprečile prenajedanje. Čeprav je bogata s hranljivimi snovmi in ima malo kalorij, ima lubenica visok glikemični indeks. Tisti, ki so občutljivi za dvig krvnega sladkorja, morajo biti previdni. Lubenico je treba kombinirati z živili nizkega glikemičnega indeksa, recimo z oreškastimi plodovi, češnjami, rženim kruhom, lečo, jabolki ... Ni nujno, da v istem obroku, vendar ne pozabite, da bi morali v naslednjem obroku pojesti živila z nizkim glikemičnim indeksom, da izravnate visok glikemični indeks lubenice.

Najprej priprava

Da bi lahko po dnevih diete z lubenico ohranili proces hujšanja, zamenjajte vse sokove z navadno vodo in lubenico. Dve rezini lubenice narežite na manjše kose in jih zamrznite. Nato dajte pest zamrznjenih kosov v kozarec in dodajte vodo. Ledena lubenica bo ohladila vodo in ji dala blag okus. Ko popijete vodo, pojejte še lubenico. Z lubenico lahko tudi zmanjšate velikost obroka. Uživanje manjših obrokov je eden najboljših načinov za izgubo kilogramov, lubenica pa vam lahko pomaga ohranjati občutek sitosti.

Recept za osvežilno solato iz lubenice in sira feta

Sestavine za 4 osebe: 1 manjša lubenica (ohlajena), 150 sira feta, meta, pest pinjol. Priprava: Lubenico razpolovimo in vsako polovico razrežemo na ožje rezine. Ločimo jih od lupine in narežemo na dva centimetra velike koščke. Z noževo konico iz koščkov odstranimo čim več pešk. Koščke lubenice odcedimo, da odteče čim več soka. Meto oplaknemo pod tekočo vodo in otresemo. V ponvi na suho popražimo pinjole. Med praženjem jih premešamo, da se enakomerno popražijo. Popražene pinjole stresemo v skledico in ohladimo. Koščke lubenice razporedimo po solatnih krožnikih. Po vrhu nadrobimo feto in posujemo pinjole. Metine lističe natrgamo na manjše koščke in jih potresemo po solati.