za varnost na plaži

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

Mare Koren
31. 7. 2021, 12.51
Deli članek:

Ali veste, kaj označuje zaščitni faktor? Kako visok mora biti za odrasle in kako za otroke? Je rjava koža oziroma porjavelost zdrava? Kaj je pomembneje, UVA ali UVB? Poznate razliko med kemičnimi in mineralnimi filtri za zaščito pred soncem? Ponujamo vam številne odgovore na pogosta vprašanja, ki se nam porajajo ob nakupu sončne kreme.

dreamstime
nakup sončne kreme, sončna krema

Kaj označuje zaščitni faktor (zaščitni faktor)

Zaščitni faktor (SPF = Sun Protection Factor) označuje, koliko časa lahko kožo izpostavljate soncu, ne da bi vas opeklo. SPF označuje le stopnjo zaščite pred UVB-žarki. Oznaka je enotna po vsej Evropski uniji.

Dobro je vedeti: Pri svetlopoltih in otrocih lahko nezaščitena koža pordeči po petih do desetih minutah na soncu. Krema z zaščitnim faktorjem 30 ta čas teoretično podaljša 30-krat na 150 do 300 minut. Težava je, da pogosto ne nanesemo dovolj zaščitnega sredstva (za celo telo bi ga morali naenkrat nanesti 40–50 mililitrov), zato mora biti čas izpostavljenosti soncu bistveno krajši.

Kakšen zaščitni faktor naj izberejo odrasli (nanos zaščitne kreme, odrasli)

Odvisno od tipa kože posameznika. Sredstva z zaščitnim faktorjem od šest do 10 nudijo majhno zaščito pred soncem. Tista z zaščitnim faktorjem od 15 do 25 srednjo, izdelki z zaščitnim faktorjem od 30 do 50 pa močno zaščito, a le če uporabite dovolj izdelka.

Kakšen zaščitni faktor izberemo za otroke (zaščitna krema, otroci)

Otroška koža je bistveno bolj občutljiva. Izpostavljenost soncu je pomemben dejavnik poznejšega razvoja kožnega raka. Zaščita pred soncem naj bo zato »celovit projekt«: senca, oblačila in šele nato zaščitni faktor.

Kaj šteje za zaščitno sredstvo

Kozmetični izdelek, ki je lahko označen kot zaščitno sredstvo pred soncem, mora imeti zaščitni faktor UVB najmanj šest, zaščitni faktor UVA pa je vsaj ena tretjina označenega SPF (razmerje med UVB in UVA mora biti najmanj 3 : 1).

Kaj je UVA in UVB (uva in uvb zaščita)

Okrajšava UV-sevanje pomeni ultravijolično sevanje v sončni svetlobi. Sestavljajo ga daljši valovi žarkov UVA (320 do 400 nanometrov) in krajši UVB (280 do 320 nanometrov). UVA-žarki prodrejo globlje v kožo in povzročajo prezgodnje nastajanje gub in staranje kože, UVB-žarki pa lahko povzročijo opekline. Medtem ko UVA-žarki prehajajo tudi skozi okensko steklo, žarke UVB ustavi že običajno steklo. Izpostavljenost UV-sevanju je zlasti velika na morju in v gorah, saj voda, pesek in sneg močno odbijajo UV-žarke. Moč sevanja UVA je čez dan približno enaka, medtem ko je sevanje UVB najmočnejše opoldne, ko je sonce visoko na nebu.

Kakšna je razlika med kemičnim in mineralnim filtrom (nakup sončne kreme)

Izpostavljenost UV-sevanju je zlasti velika na morju in v gorah, saj voda, pesek in sneg močno odbijajo UV-žarke. Moč sevanja UVA je čez dan približno enaka, medtem ko je sevanje UVB najmočnejše opoldne, ko je sonce visoko na nebu.

Ali lahko uporabimo sončno kremo od lanskega leta? 

Če je izdelek normalne konsistence, videza in vonja, je še vedno učinkovit. Kemikalije, ki delujejo kot zaščitni faktor, so namreč izjemno obstojne. To smo preverili tudi na testu: izkazalo se je, da je učinkovitost še vedno takšna, kot jo zagotavlja proizvajalec. Seveda pa zavrzite izdelke, katerih sestavine se med seboj ločijo ali imajo nenavaden vonj.

Koliko kreme je ravno prav 

Da bi kožo zaščitili s tako visokim faktorjem, kot je zapisano na embalaži, bi morala oseba, visoka 1,80 metra, porabiti približno 40 mililitrov izdelka za celo telo (približno tri zvrhane jedilne žlice).

Ali drži oznaka »vodoodporno«? 

Potrošniške organizacije so že nekaj let kritične do teh oznak, saj menijo, da zaščito zmanjšuje vsako kopanje, brisanje in znojenje, zato takšna navedba vzbuja lažno varnost.