Saturnia

FOTO: Pregrešno draga jahta samo za najbolj premožne

R.T.
21. 7. 2021, 17.30
Posodobljeno: 21. 7. 2021, 17.33
Deli članek:

Prestiž na morju, zaenkrat le po naročilu.

Profimedia
Koncept za jahto Saturnia

Oblikovalski studio Lazzarini je predstavil nov koncept večnamenske stometrske jahte po imenu Saturnia. Ta naj bi na račun ogljikovih vlaken tehtala pol manj kot pa plovila primerljive velikosti.

Osrednji atribut jahte je pristan, ki ga skriva v svojih nedrjih. V njega bo mogoče dostopati z obeh strani plovila, prostora pa bo za manjša plovila. Pri tem so oblikovalcem v navdih bili beneški kanali. Sicer pa se jahta ponaša s petimi nadstropji, visokimi stropi ter velikimi okni. Bodoči lastniki imajo pri razporeditvi prostorov nekaj izbire, tako da lahko plovilo premore med 10 in 20 nastanitvenih kapacitet za goste ter 20 kajut za člane posadke. Jasen pogled v globine nudi zastekljeno dno.

Oblikovalci so si za jahto zamislili hibriden pogon, ki bo zmogel hitrosti do 30 vozlov.

Plovilu ne primanjkuje luksuznih pritiklin, kot je več bazenov, jedilnic na prostem ali takšnih in drugačnih tehnikalij, ponaša pa se tudi s pristajalno ploščadjo za vertikalen vzlet in pristanek. Vse to pa ni poceni: jahta, ki bi jo po naročilu lahko izgotovili v približno dveh in letih in pol, stane dih jemajočih 300 milijonov dolarjev (približno 255 milijonov evrov).