ČIŠČENJE IN POLNJENJE

Ali iz vaše avtoklime neprijetno smrdi?

Zoran Franc
20. 7. 2021, 20.00
Deli članek:

Vroč poletni dan, ura štiri popoldne. Na poti iz službe, a pred vami je še vožnja do doma. Usedete se v razgreto vozilo, vključite klimatsko napravo in ugotovite, da ne dela. Kaj je šlo narobe? Kako pogosti so pregledi?

Dreamstime
Samodejno izključevanje stikala klime je znak, da je nekaj narobe.

Če je klimatska naprava v avtomobilih nekoč predstavljala luksuz, danes spada k osnovni opremi. Kaj je prijetnejšega, kot se na dolgo pot proti poletju odpraviti v prijetno ohlajenem avtu in uživati v razgledih? In kaj če temu ni tako? Če vaša klimatska naprava ne deluje pravilno? Kako pogosto jo je treba pregledati?

Na pregled vsaki dve leti

Strokovnjaki svetujejo, da se pregled delovanja klimatske naprave vašega avtomobila opravi vsaki dve leti. Med pregledom bodo serviserji preverili vitalne komponente klimatske naprave ter po potrebi dopolnili manjkajoče hladilno sredstvo. Pri pregledu se preveri delovanje kompresorja, ventilatorja, kondenzatorja in termostata. Če serviser odkrije napako, bodo to odpravili ali zamenjali okvarjeni del.

Profimedia
Cene polnjenja avtomobilske klime se gibljejo od 35 evrov navzgor, odvisno od ponudnika.

Znaki, da ne deluje pravilno

Klimatska naprava potrebuje za normalno delovanje ustrezno količino hladilnega plina. Ko plina zmanjka oziroma ga je premalo, ga je treba dopolniti. To najpogosteje opazimo tako, da se zmanjša moč hlajenja. Kljub vključitvi klimatske naprave in nastavljene nizke temperature hladen zrak ne piha. Pri nekaterih modelih avtomobilov ne bo delovala tudi sklopka klimatske naprave, vsekakor pa boste opazili vidne znake popuščanja hladilnega sistema.

Vzroki, zakaj ne hladi

Vzroki, zakaj klimatska naprava v avtomobilu ne hladi, so lahko različni. Med najpogostejšimi sta nezadostna količina hladilnega sredstva v sistemu ali težave s kompresorjem klimatske naprave. Težavo v nezadostnem hlajenju pa lahko predstavljajo tudi nekateri drugi dejavniki, kot so zamašen filter, slabše delovanje ventilatorja, težave na kondenzatorju, premalo hladilnega sredstva v sistemu … V takih primerih vam svetujemo, da se obrnete na strokovnjaka, ki bo odpravil napako ter vam zagotovil varno in dobro delovanje klimatske naprave.