domači koktajli

Recepti za najbolj priljubljene koktajle

Mare Koren
25. 7. 2021, 12.11
Deli članek:

SPROŠČENO POLETJE Ob prijetnih poletnih večerih se še kako prileže dober, predvsem pa osvežilen koktajl. Da bi v njihovih okusih lahko uživali tudi doma, smo za vas izbrskali nekaj receptov priljubljenih koktajlov.

Dreamstime
Long island ice tea
Velja opozoriti, da prekomerno pitje alkohola škoduje vašemu zdravju in da ne pijete, ko vozite. Alkohol lahko nadomestite tudi s sokovi, kar pa ne bo okrnilo okusa, pač pa le izboljšalo.

Long Island Ice tea – močna poletna osvežitev

Sestavine za 1 kozarec: 1 cl limetinega soka, 2 cl pomarančnega soka, 2 cl rjavega ruma, 2 cl vodke, 2 cl džina, 1 cl pomarančnega likerja, kokakola.

Priprava: Koktajl lahko pripravite v ročnem mešalniku ali blenderju. Najprej vanj vsujte šest kock ledu, nato pa prilijte sokove in žgano pijačo ter vse skupaj močno stresajte vsaj 10 sekund. Pijačo precedite v visok kozarec z nekaj kockami ledu in do vrha dolijte še kokakolo. Okrasite z rezino limone, meto in ne pozabite na slamico.

Cuba Libre – enostavno, okusno in sproščujoče

Sestavine za 1 kozarec: ½ limete, 4 cl belega ruma, kokakola.

Priprava: Limeto razpolovite, iz ene polovice iztisnite sok ter ga zlijte v kozarec, v katerega ste dodali led. Prilijte rum in na koncu še kokakolo, ki jo prilijte do vrha. Okrasite z rezinami limete.

dreamstime
Cuba libre

Pina Colada – sladek okus po Mehiki in zabavah v Riu de Janeiru

Sestavine za 1 kozarec: 150 g svežega ananasa (ali 6 cl ananasovega soka), ½ limone, 4 cl kokosovega mleka, 2 cl sladke smetane, 6 cl belega ruma.

Priprava: Svež ananas narežite na kocke in ga pokapljajte z limoninim sokom. Premešajte. Vsujte v električni mešalnik, dodajte led, kokosovo mleko, smetano in rum ter dobro premešajte, da nastane rahlo gosta penasta tekočina. Dobro potresite, da se pena nekoliko razbije, nato pa skozi cedilo prelijte v kozarec, v katerega ste dodali nekaj kock ledu. Okrasite z rezino ananasa in slamico.

Enostavnejša različica recepta: 6 cl ananasovega soka, 2 cl sladke smetane, 6 cl malibuja (kokosove alkoholne pijače).

dreamstime
Pina colada

Sex on the beach – sončni zahodi, šumenje valov in vonj borovcev

Sestavine za 1 kozarec: 4 cl mareličnega likerja, 4 cl vodke, 8 cl ananasovega soka, 4 cl pomarančnega soka, 4 cl češnjevega soka.

Priprava: V ročni mešalnik najprej stresite nekaj ledu. Dodajte liker in sokove ter vse skupaj močno tresite vsaj 10 sekund. Nato pijačo precedite v kozarec na peclju in dodajte še nekaj kock ledu. Češnjev sok lahko dodate tudi na koncu in ga počasi dolivate, da ustvarite barvno razslojevanje. Okrasite s češnjo in metinimi listi.  

dreamstime
Sex on the beach

Tequila sunrise

Sestavine za 1 kozarec: 4 cl tekile, 1 cl limoninega soka, 12 cl pomarančnega soka, 1 cl sirupa grenadin (sirup ali sok granatnega jabolka).

Priprava: V ročni mešalnik dodajte led, tekilo, oba sokova zlijte v mešalnik in dobro premešajte. V visok kozarec dajte nekaj kock ledu, nato pa po hrbtni strani žlice previdno zlijte sirup granatnega jabolka in počakajte, da se lepo usede na dno. Nato počasi prilijte mešanico koktajla in okrasite z rezino pomaranče.

dreamstime
Tequila sunrise

Mai Thai

Sestavine za 1 kozarec: 5 cl belega ruma, 10 cl pomarančnega likerja, 10 cl ananasovega soka, sok ene limone.

Priprava: V ročni mešalnik stresite kocke ledu, dodajte vse sestavine in dobro premešajte, da se tekočina speni. Nato kozarec napolnite z ledom in dodajte koktajl. Okrasite z rezino pomaranče in limone.

dreamstime
Mai thai