ZDRAVILEN PLEVEL

Namesto na kompost naj roma na krožnik

Mare Koren
17. 7. 2021, 14.14
Deli članek:

Ali tudi vam slabo voljo povzroča plevel, ki se razrašča na vrtnih gredicah? Naj vam povemo, da to ni nujno slabo, saj je med pleveli pogosto tudi tolščak, ki je zelo okusen ter celo zdravilen.

Dreamstime
Pogosto boste zasledili, da je tolščak odličen pri lajšanju vnetnih bolezni, prav tako preprečuje težave s holesterolom in krvnim tlakom. Pomagal naj bi celo pri zdravljenju rakavih obolenj.

Navadni tolščak ali portulak najdemo na zelenjavnih vrtovih, rad se pojavlja tudi ob cestah, na cvetličnih gredicah, skratka, skoraj povsod tam, kjer si sicer plevela ne želimo. Prepoznamo ga po nizki, a gosto razvejani rasti, plazi se po tleh. Steblo je okroglo in mesnato, svetlo zelene ali rdečkaste barve, listi pa debeli, mesnati in sočni. V juniju in juliju navadno zacveti. Cvetovi so drobne rumene zvezdice, ki se odprejo samo ob sončnih dopoldnevih in cvetijo do največ tri dni. Kot zdravilno rastlino so ga uporabljali že stari Grki. Danes je znano, da pomaga pri povišanem krvnem tlaku in ima največjo vsebnost maščobnih kislin omega 3 od vseh rastlin.

Odličen vir antioksidantov

Navadni tolščak vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov. Znano je, da ima celo sedemkrat več betakarotena kot korenje. V listih pa najdemo vitamine A, B in C ter minerale, kot so kalcij, železo in magnezij. Rdečkasto barvo dajejo portulaku betaciani, ki so močni antioksidanti in učinkujejo tudi proti mutaciji genov. Vsebuje tudi pektin, ki je znan po tem, da znižuje holesterol. In kot smo že omenili, je zakladnica maščobnih kislin omega 3, ki so dragocene v boju proti številnim boleznim. Vsebuje jih kar petkrat več kot špinača.

Dreamstime
Sluz, ki jo izloča navadni tolščak, deluje protivnetno in protiglivično. Zato je odličen pri želodčnih težavah.

Kulinarično zelišče

Mlade poganjke tolščaka po navadi jemo kar presne, dodane v različne solate. Lahko pa jih tudi kuhamo na sopari ali dodajamo juham. Kuhamo ga podobno kot špinačo. Ima rahlo kisel, slan okus in morda celo spominja na citruse. V kulinariki najpogosteje uporabljamo liste, nič pa ne bo narobe, če boste pripravili oziroma postregli semena ali celo koreninice. Zaradi sluzi daje lepljiv občutek, a prav zaradi tega ga lahko uporabimo pri zgoščevanju jedi, recimo pri juhah ali omakah. Če ga blanširamo, ublažimo lepki občutek in želeju podobno sestavo. V francoski kuhinji mesnate liste uporabljajo surove v solatah in pogosto tudi v juhah, pri čemer je znana predvsem juha s kislico, imenovana bonne femme. V Aziji tolščak uporabljajo v jedeh, ki jih pripravljajo s praženjem in mešanjem, medtem ko avstralski domačini uporabljajo semena pri pripravi kolačev. Tolščak lahko tudi vlagate, in sicer ga vložite v jabolčni kis, začinjen s česnom, pekočimi paprikami in celimi poprovimi zrni.