Spoznajte rešitve

Z aspirinom nad madeže dezodoranta

Mare Koren
17. 7. 2021, 10.08
Deli članek:

Poletje je prineslo visoke temperature, potovanja in ogromno potenja. Se tudi vi spopadate z madeži potu na svojih majicah in srajcah ter ne veste, kako jih najpreprosteje odstraniti?

Dreamstime
Na bombažno vato za odstranjevanje ličil nanesite nekaj etilnega alkohola ali močnega domačega žganja ter podrgnite po madežu dezodoranta. Presenečeni boste, kako hitro bo izginil.

Koristen je tudi vodikov peroksid, a primeren predvsem za bela oblačila
Tudi vodikov peroksid je ena od učinkovin, ki lahko uspešno odstrani madeže dezodoranta, a nam najbrž ni tako pri roki kot druga domača sredstva. Bodite previdni pri uporabi, saj lahko oblačila razbarva; strokovnjaki pravzaprav priporočajo, da ga uporabljate le pri čiščenju belih oblačil. Pripravite gosto pasto iz vodikovega peroksida in vode ter jo nanesite na mesto, ki ga želite očistiti, oziroma na madež, ki ga je pustil dezodorant. Če ga želite uporabiti na barvnih oblačilih, ga najprej preizkusite na majhnem skritem mestu, pustite delovati 20 minut in preverite, ali povzroča škodo. Uporaba pri nežnejših tkaninah se odsvetuje.

Se tudi vi večno spopadate z belimi lisami na predelu pazduh pri temnih majicah, ki jih pušča dezodorant? Po več pranjih in nošenjih se nato na majicah naredijo trde bele zaplate, ki jih ni več mogoče oprati, kaj šele zlikati. Pa tudi vonja se ne da odstraniti povsem. Je takšna majica za odpis ali obstaja kakšna rešitev? Triki, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju, so primerni za bombažna oblačila in oblačila iz umetnih vlaken. Nežnejše tkanine raje odnesite v čistilnico.

Limonin sok

Limonin sok se običajno priporoča pri belem perilu, saj mu naravno povrne belino in sijaj, a odlično bo opravil tudi z madežem dezodoranta, ki se je pojavil na oblačilu. Limono ožemite in zmešajte z vodo v razmerju 2 : 1. Limonin sok bo predvsem razgradil madež, obenem pa odstranil neprijeten vonj, pomešan z znojem. Pri trdovratnejših madežih je treba postopek nekajkrat ponoviti.

Alkoholni kis

Tako kot v gospodinjstvu in pri čiščenju doma je tudi pri odstranjevanju madežev eno boljših sredstev alkoholni kis. V čeber nalijte približno pet litrov mlačne vode in vanjo pomočite oblačilo z madežem, nato pa dodajte 1,5 dl devetodstotnega alkoholnega kisa ter pustite čez noč. Kis bo z majice odstranil neprijeten vonj in prav tako razmehčal sprijeto snov pod rokavom. Majico nato le dobro zdrgnite med dlanmi ter operite kot po navadi.

Soda bikarbona

Še en odličen trik iz gospodinjstva, ki ga lahko uporabite tudi pri čiščenju oblačil. Zmešajte sodo bikarbono z nekaj vode, da nastane gosta pasta. Nanesite jo na madež in pustite, da učinkuje vsaj dobro uro. Majico nato z dodatkom sode bikarbone operite v pralnem stroju kot običajno. Nad rezultatom boste presenečeni.

Aspirin

Aspirin ni odličen samo zoper glavobol in druge bolečine, uporabite ga lahko tudi pri čiščenju trdovratnih madežev, kot so madeži rdečega vina, šminke ali pudra, pa tudi pri madežih dezodoranta. A naj vas opozorimo, da je aspirin »rezerviran« bolj za bela oziroma svetla oblačila. Najprej ga dobro zdrobite v prah, dodajte nekaj vode in pasto nanesite na tkanino. Pustite, da učinkuje vsaj 20 minut do ene ure, in nato tkanino operite kot po navadi.