Tropske kače v avstrijskih sanitarijah

FOTO: Po pitonu je iz straniščne školjke prilezel še navadni udav

G.G.
10. 7. 2021, 17.57
Posodobljeno: 10. 7. 2021, 18.40
Deli članek:

V Avstriji se iz straniščnih školjk vzpenjajo kače.

Polizei Wien
Takole se je udav pasel po školjki in naganjal strah v kosti lastnici stanovanja.

V zgornjem stavku pretiravamo, a dejstvo je, da sta v zadnjem tednu iz školjk prilezli dve kači. O prvem primeru smo že pisali. Takrat je 65-letnik v svojem domu v Gradcu sedel na školjko, ko je začutil bolečino v genitalijah. Hitro se je obrnil in videl, da mu iz školjke mežika meter in pol dolgi albino piton. Moškega so oskrbeli; čeprav ugriz pitona ni strupen, pa bi se lahko rana vnela zaradi bakterij na površini školjke. Očiščenega kačona so na koncu vrnili njegovemu 24-letnemu lastniku, žrtvinemu sosedu, ki pa ni vedel, da mu je pobegnil. V svojem stanovanju ima sicer 11 nestrupenih kač in gekona.

V četrtek popoldne je policiste klicala 68-letnica iz dunajske četrti Floridsdorf. V njenem stranišču da se po školjki plazi približno meter dolga črna kača, je razložila policistom. Ko sta si izmenjala poglede, je kača pobegnila v školjko. Policisti so prišli, toda kače ni bilo videti. Okoli 19. ure, tri ure kasneje, je ženska še enkrat poklicala. Kača se je vrnila! Tokrat jo je fotografirala. Policisti so pohiteli, poleg je bil strokovnjak za kače, ki je ocenil, da gre za navadnega udava, nestrupeno kačo doma iz tropskih delov Amerike.  Komu je kot hišni ljubljenček pobegnil, ni znano, do nadaljnjega so ga namestili v zavetišče za živali.

Hujši incident se je v sredo zgodil v Ennsu na severu Avstrije. Tam je neprevidnega lastnika med hranjenjem usodno ugriznil modras.