Nujna opravila pred dopustom

Ko greste na dopust, ne spuščajte rolet

Zoran Franc
10. 7. 2021, 10.30
Deli članek:

Končno je prišel čas, ko je vredno izkoristiti dopust ali vsaj podaljšan vikend ter za nekaj časa možgane povsem »odklopiti«. A še preden zapustite štiri stene svojega doma, ne pozabite na naslednje opravke.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Odhod na dopust po navadi težko pričakujemo, a je za mnoge tudi nekoliko stresen. Treba se je lotiti dobre organizacije, pripraviti prtljago ter paziti, da česa za na pot ne bomo pozabili. Seveda so tu še potovalni dokumenti, zavarovanje in ... treba je poskrbeti, da vas dom pričaka takšen, kakršnega ste zapustili.

Elektronske naprave

Preden zapustite dom, iz elektrike izključite vse elektronske naprave. Tako boste predvsem prihranili pri energiji in hkrati preprečili, da bi naprave uničil udar strele. Ste vedeli, da televizorji, pralni stroji, grelniki vode in podobne naprave porabljajo električno energijo tudi takrat, kadar niso vključene?

Spraznite hladilnik, preverite shrambo

Verjetno si nihče ne želi, da bi ga ob prihodu s prijetnih počitnic v stanovanju presenetil grozen vonj. Zato preverite zalogo svežih živil v shrambi in jih, če ne gre drugače, podarite prijateljem ali sorodnikom, sicer bodo med vašo odsotnostjo precej spremenila videz in vonj. Preverite, ali je v hladilniku taka hrana, ki bi se medtem lahko pokvarila, in jo še pravočasno porabite ali zavrzite, rešitev je lahko tudi zamrzovanje.

dreamstime
Preverite zalogo svežih živil v shrambi in hladilniku ter jih čim prej porabite oziroma pred odhodom podarite.

Ne pozabite na smeti

Nujen opravek, preden se odpravite na pot. Odnesite smeti, tako mešane odpadke, v katerih se znajde skoraj vse, kot seveda organske oziroma biološke odpadke, če ne želite, da bi se v košu kaj zaredilo.

Določite skrbnika

Da bi preprečili zanimanje tatov, vam svetujemo, da se s prijatelji ali sorodniki dogovorite, naj nekoliko popazijo na vaš dom. Morda jih poprosite, naj vam zalivajo rože in namesto vas prevzemajo pošto. Račune si preusmerite na elektronski naslov, če bo vaša odsotnost trajala dlje. Prijatelje prosite tudi za redno zračenje prostorov.  

Skrbnik trate

Če ste odsotni dlje časa, je smiselno organizirati tudi redno košnjo trate, da vaša odsotnost ne bo tako očitna.