Premagajmo vročino

Kako ohladiti dom, če nimate klime

Mare Koren
29. 6. 2021, 21.35
Deli članek:

Skoraj peklenske temperature, ki so nas končno dosegle, po dolgem obdobju dežja pa nam zdaj komaj pustijo dihati. Če se čez dan termometri povzpnejo do trideset ali čez, se ponoči le redko spustijo pod dvajset. Kako se ohladiti brez klimatske naprave?

Dreamstime
Ventilatorji so pogosto prva izbira, a ne nujno najboljša.

Prenašanje visokih temperatur je precej naporno in tudi ždenje za štirimi stenami brez primerne ohladitve telesu predstavlja stres. Veliko stanovanj in hiš nima klimatske naprave, a k sreči obstajajo druge metode, s katerimi lahko ohladimo prostore. Verjetno jih veliko že poznate, ni pa slabo, če jih obnovite.

Zračite zjutraj, nato naredite temo

Največje toplotne obremenitve domovi dosežejo čez dan, ko sonce pripeka naravnost v notranje prostore. Da bi se izognili vročini, odprite okna zgodaj zjutraj na stežaj, ko so temperature še znosnejše, in ustvarite prepih, da ohladite stanovanje. Okna že pred osmo uro zjutraj zaprite oziroma vse tiste prostore, kamor sveti sonce. Svetujemo vam, da spustite rolete in po potrebi zastrete še žaluzije. Pomembno je, da imate senčilo na zunanji strani oken, da žarki ne morejo doseči stekla. Tako boste preprečili, da bi toplota prehajala v notranjost. Če nimate zunanjih senčil, ovijte karton v aluminij in ga postavite na zunanjo stran okna, ali pa na okna obesite bele rjuhe. Stanovanje nato ponovno prezračite šele zvečer. Nočno prezračevanje je pomembno, saj se na ta način akumulira hlad v bivalnih prostorih in opremi. Pomembno je, da odprete tudi omare, saj se tam akumulira veliko segretega zraka.

Iz prostorov preženite vlago

Naše telo sicer neprestano potrebuje redno hidracijo, a kombinacija vlage in visokih temperatur slabo vpliva na naše počutje. Raven vlage je zato pomemben dejavnik, ki nam bo pomagal pri spopadanju z vročino. Če je vlage veliko, se izhlapevanje znoja upočasni, posledično se tudi telo ohlaja počasi, zaradi česar se počutimo utrujeni in brezvoljni. Vlago boste odpravili z nočnim hlajenjem, prav tako si lahko pomagate z razvlaževalcem zraka, ki ga predvsem pozimi uporabljamo v boju pred plesnijo.