Zanimivosti

FOTO: Koristno orodje za hujšanje ali srednjeveška mučilna naprava?

S.R.
29. 6. 2021, 08.43
Posodobljeno: 29. 6. 2021, 08.43
Deli članek:

Oseba na dieti s tem novim orodjem za pomoč pri hujšanju ust ne bo mogla odpreti za več kot dva milimetra. Na »inovatorje« se je že vsul plaz kritik.

Profimedia
Najnovejši pripomoček za hujšanje.

Na nadvse pestrem trgu raznovrstnih pripomočkov za hujšanje se obračajo velike količine denarja, »zahodni« človek, zaradi svojega načina življenja podvržen težavam s prekomerno težo, pa je za čim »enostavnejšo« rešitev pripravljen seči globoko v žep. Raziskovalci z novozelandske Univerze Otago so v sodelovanju z britanskimi znanstveniki zdaj na trg prodrli z novo domislico, pripomočkom oziroma orodjem, ki posamezniku omogoča zgolj uživanje tekoče hrane.

Orodje z imenom DentalSlim Diet Control osebi, ki se odloči za ta način hujšanja, namesti zobozdravnik, vključuje pa dva magneta in zapiralni mehanizem. Na univerzi so ga na twitterju opisali kot prelomni pripomoček, ki bo pomagal »v boju proti globalni epidemiji debelosti: ustna naprava, ki osebo omeji na tekočo prehrano.« Naprava posamezniku namreč fizično prepreči, da bi usta odprl za več kot dva milimetra. Nekateri komentatorji so ga na drugi strani označili za srednjeveško mučilno napravo.

Profimedia
Sestavljata jo dva magneta in zapiralni mehanizem.

Ena je že našla rešitev

Kot poroča britanski Guardian, so pripomoček klinično preizkusili na sedmih sicer zdravih ženskah, ki se srečujejo s prekomerno telesno težo in ki jim je bila odrejena tako imenovana »tekoča nizkokalorična dieta.« Napravo so imele v ustih nameščeno dva tedna, v tem času pa jim je uspelo shujšati za povprečno 6,36 kilograma oziroma 5,1-odstotka njihove telesne teže.

Udeleženke so sicer poročale, da jim je zadeva povzročala težave, neugodje so čutile zlasti med govorjenjem, »življenje pa je bilo na splošno manj zadovoljujoče.« A kot kaže ne za vse, saj je ena udeleženka kršila pravila. Čeprav ne bi smela, je uživala čokolado, ki jo je prehodno stopila. Paul Brunton, eden od avtorjev projekta, je pojasnil, da je bilo za uspeh ključno spoštovanje pravil, a da je naprava prispevala k spremembi navad, ki bi lahko nato spodbudile proces hujšanja. Dejal je še, da gre za neinvazivno, ekonomično in privlačno alternativo kirurškim posegom.

Na univerzi so se medtem odzvali tudi na kritike. Pojasnili so, da »naprava ni mišljena kot hitro ali dolgoročno orodje za hujšanje, temveč je namenjena pomoči ljudem, ki morajo na operacijo, a morajo pred tem shujšati.«

Profimedia
Raziskovalci pravijo, da gre za neinvazivno metodo.