Zanimivosti

S paradižnikom do lepe, sijoče ter gladke polti

Tea Dečman
18. 6. 2021, 21.20
Deli članek:

Poleg tega, da je odličnega okusa, je paradižnik mogočen zaveznik zdravja in lepote kože. Vsebuje sedem različnih mineralov, 13 vitaminov, tri sadne kisline in veliko antioksidantov.

Dreamstime
Za gladko, svilnato in čisto kožo pripravite masko iz paradižnika in avokada, pustite delovati 20 do 30 minut, nato izperite s toplo vodo.

Paradižnik je bogat z likopenom, antioksidantom oziroma naravnim pigmentom, ki pomaga ščititi kožo pred negativnimi vplivi sonca. Antioksidanti v paradižniku delujejo tudi proti staranju kože in zmanjšujejo škodo na celicah ter jo pomirjajo v primeru rdečice.

Maska za mastno kožo

Primerna je predvsem za nego problematične kože, prav tako učinkovito odstranjuje nadležen lesk in oži pore. Potrebujemo nekaj zrelih paradižnikov (najprimernejši so z domačega vrta), ki jih surove olupimo, pretlačimo s paličnim mešalnikom ali vilicami ter odstranimo večje peške. Zmes nanesemo na obraz, vrat in dekolte ter si privoščimo 40-minutni počitek. Odstranimo s hladno vodo.

Piling za mešano kožo

Odrežemo nekoliko večji košček srednje zrelega paradižnika in njegovo meso posujemo z žlico sladkorja. Obraz rahlo navlažimo in ga s pripravljenim koščkom paradižnika nežno zmasiramo. Ko obdelamo celotno površino obraza, počakamo 10 minut, nato ostanke pilinga odstranimo z vodo.

Osvežilna maska za vse tipe kože

Občutljivo kožo navlažimo zgolj s paradižnikovim sokom in pustimo delovati 30 minut. Če je koža nagnjena k aknam, na prizadete predele nanesemo limonin sok. Sestavine odstranimo s hladno vodo in na kožo nanesemo jogurt. Po 10 minutah speremo in obraz navlažimo s termalno vodo v pršilu.

Dreamstime
Če paradižnikovo meso potopimo v oljčno olje in dobro pretlačimo, lahko z nastalo tekočino nahranimo suho kožo, nagnjeno k srbečici.

Pomiritev po sončenju

V primeru sončnih opeklin zmečkajte polovico paradižnika in zmešajte z dvema jušnima žlicama jogurta. Mešanico nanesite na obraz, vrat, roke in stopala ter izperite po 20 minutah. Paradižnik bo ohladil kožo in nevtraliziral njeno površino, medtem ko ji bo jogurt zagotovil potrebne beljakovine.

Nega zoper akne

Naravna kislina v paradižniku pomaga tudi pri zmanjšanju in odstranjevanju aken. Vitamina A in C sta sestavini številnih zdravilnih krem proti aknam, paradižnik pa je bogat z obema. Paradižnik pretlačite in nanesite kot masko na obraz. Po eni uri izperite in nanesite sredstvo za vlaženje.