ZAVIHAJTE ROKAVE

Pomembno je pravilno zamrzovati vsa živila

Mare Koren
20. 6. 2021, 18.38
Deli članek:

Ste v vročih poletnih dneh ugotovili, da vaš zamrzovalnik ne deluje tako kot nekoč? Se na stenah nabirajo gore ledu, hrana pa ni zamrznjena tako, kot si želite? Kako pravilno zamrzniti in odmrzniti živila ter kako pogosto je treba zamrzovalnik očistiti?

Dreamstime
Živila, ki presežejo datum hranjenja v zamrzovalniku, začnejo spreminjati kemične in fizikalne lastnosti.

PRIPOROČENI ČAS SHRANJEVANJA (pri –18 stopinjah Celzija):

GOVEJE MESO:

OD 10 DO 12 MESECEV

SVINJSKO MESO – MASTNO: OD 4 DO 5 MESECEV SVINJSKO MESO – PUSTO: OD 6 DO 8 MESECEV PERUTNINSKO MESO:

OD 9 DO 12 MESECEV

RIBE:

7 MESECEV

ZELENJAVA:

5 MESECEV

SADJE:

8 MESECEV

PRIPRAVLJENE JEDI:

6 MESECEV 

Zamrzovalnik je s svojim prihodom na trg povzročil pravo revolucijo, saj je končno omogočil, da hrani podaljšamo trajanje tudi do enega leta, kar prej žal ni bilo mogoče. In priznajmo si, da si danes življenja brez zamrzovalnika ne znamo predstavljati. A pri tem je pomembno, da znamo živila pravilno zamrzovati in odmrzovati. Le tako bodo ohranila svežino in kvaliteto. Zamrzujemo jih pri temperaturi –18 stopinj Celzija. Tako namreč ustvarimo okolje, ki upočasni propadanje živil, saj postanejo mikroorganizmi neaktivni. A ko vzamemo živilo iz zamrzovalnika, se začne tajanje, kar pomeni, da bakterije in mikrobi oživijo, zato moramo s tako hrano ravnati previdno in jo porabiti čim prej oziroma pravilno obdelati.

Kaj delamo narobe pri zamrzovanju

Najpogostejša težava domačih zamrzovalnikov je nihanje temperature, kar povzroča nastanek kristalov in slabšo teksturo izdelka. Zato je še kako pomembno, da živila pred zamrzovanjem shranimo v nepropustno vrečko za zamrzovanje ali drugo embalažo, ki primerno tesni. Tako preprečimo tudi izsuševanje hrane. Kadar se lotevate zamrzovanja omak in juh, ne pozabite, da se bo tekočina med zamrzovanjem še nekoliko razširila, zato naj bodo posode dovolj velike, da bodo omogočile raztezanje.

Živila primerno obdelamo

Pred vsakim zamrzovanjem je pomembno, da živila pravilno toplotno obdelamo. Če nameravamo zamrzniti sadje in zelenjavo, ki ju je v tem času veliko, se najprej lotimo prebiranja. Za zamrzovanje izberemo le zrelo in nepoškodovano sadje in zelenjavo, ki ju najprej operemo in očistimo. Zelenjavo je sicer dobro pred zamrzovanjem blanširati, a če se lotevate tega postopka, počakajte, da se zelenjava ohladi. Drži, da lahko živila v zamrzovalniku hranimo tudi več mesecev, a vseeno pazimo, da ne presežemo priporočenega časa shranjevanja. Zakaj? Predvsem moramo vedeti, da se pri dolgoročno zamrznjeni hrani spremenijo tako kemične kot fizikalne lastnosti, kar pomeni, da postane neužitna. To pa lahko pospeši tudi neprestano nihanje temperature.