ROK UPORABNOSTI

Kako shranjujemo sadje in zelenjavo

Mare Koren
19. 6. 2021, 10.38
Posodobljeno: 19. 6. 2021, 21.31
Deli članek:

Po obilici slabega vremena gotovo prihaja tudi obdobje sonca in visokih temperatur, ko nam bosta še kako zadišala sadje in zelenjava, primerna za malico, za kosilo ali večerjo. Kako pa je z rokom uporabnosti in shranjevanjem?

Thinkstock Photo
Preverite, katero sadje in zelenjavo lahko pospravite v hladilnik
Banan nikar ne shranjujte v hladilniku, razen če ima razdelek s temperaturo nad 10 stopinj Celzija. Priporočamo vam, da banane sicer shranjujete v hladnejšem prostoru, a tudi na mizi bodo brez težav zdržale dober teden. Če ste jih kupili preveč, jih zamrznite in pripravite sladoled. 

Poleti moramo shranjevanju sadja in zelenjave nameniti nekaj več pozornosti, saj visoke temperature navadno slabo vplivajo na kakovost in povzročajo gnitje. Večino sadja in zelenjave je dobro shranjevati v hladilniku oziroma hladnejših prostorih, je pa tudi nekaj izjem. Prav tako je treba paziti, katera živila bomo zaprli v neprodušno skledo in katerih ne. S hrano si zagotavljamo energijo in ustrezna hranila, zato naj vam ne bo vseeno, kakšne kakovosti je. Še kako pomembno je, da živila med shranjevanjem ohranijo pomembne snovi in da jih po drugi strani zaužijemo še pravi čas, preden se pokvarijo. Za nekatere vrste sadja, pri tem mislimo na kivi, slive, banane, breskve, marelice in drugo koščičasto sadje, sicer velja, da ga je dobro pustiti dozoreti na pultu, šele nato ga preložimo v hladilnik, saj mu tako podaljšamo obstojnost.

Citrusi

Dreamstime
Citrusi dobro obstanejo tudi pri sobni temperaturi, pripravke pa shranite v hladilnik.

Med citruse spadajo pomaranče, limone, mandarine, grenivke … Te načeloma puščamo na kuhinjskem pultu, kjer bodo zdržale tudi do tri tedne, a pazite, da ne bodo v stiku z jabolki. Seveda jim lahko uporabnost podaljšate tako, da jih prestavite v hladilnik. Kaj pa če vam je ostala samo polovica limone, pomaranče ali grenivke? Priporočamo vam, da polovičko čim prej porabite za kakšno limonado ali dodatek k solati, s sokom pokapljate meso. Če je ne boste porabili, jo shranite v nepredušno vrečko ali posodo ter v hladilnik. Polovica limone bo tako zdržala tudi do enega tedna. Kako je s sokom? Svež sok citrusov lahko brez težav nekaj dni hranite v hladilniku, ne da bi se zmanjšala njegova kakovost. A po več kot petih dneh vam vseeno priporočamo, da ga uporabite recimo pri kuhanju ali peki. Če ga v tem času ne boste porabili, ga lahko tudi zamrznete. Ne pozabimo še na krhlje. Te je najbolje shranjevati v zaprti posodi in v hladilniku. Tako vas bodo sveži počakali tudi dober teden. Nič ne bo narobe, če boste v posodo dolili nekaj vode.

Češnje

No, ponekod se je pravkar začela sezona češenj, medtem ko so jih drugje že pozobali. Kako bodo ostale čim dlje sveže? Če jih boste hranili na mizi ali delovnem pultu, bodo zdržale dobre tri dni, seveda pa jih morate sproti odbirati in odstranjevati nagnite. Sicer jih neoprane shranite v neprodušno posodo in v hladilnik. Tako boste njihov čas uporabnosti približno podvojili.