Zeleno-rjavi »smeško« je sinonim za slovensko kakovost

Znak 'izbrana kakovost – Slovenija' je pri potrošnikih že dobro sprejet in uveljavljen. Najdejo ga na izdelkih iz široke palete govejega, perutninskega in svinjskega mesa, na mleku in mlečnih izdelkih ter na sadju in izdelkih iz sadja. Na mlečnih izdelkih iz kmečkih sirarn pa je poleg znaka še pripis »kmečki«. Že samo ime znaka pove, da gre za kakovostne izdelke, ki so zares lokalni, slovenski.

Naša super hrana

Vredno zaupanja – zaupajte preverjeni, kakovostni slovenski hrani

Znak 'izbrana kakovost – Slovenija' je nacionalna oznaka, ki potrošniku zagotavlja PKK – poreklo, kakovost, kontrolo. Za to shemo stoji zahteven sistem certificiranja. Vsi izdelki, označeni s tem znakom, so slovenski. Meso je od živali, ki so bile rojene in vzrejene v Sloveniji, kar je potrošnikom v času afer z mesom še posebej pomembno. Izdelki izpolnjujejo dodatne kakovostne parametre, ponudniki pa so podvrženi rednim kontrolam neodvisnih kontrolnih institucij. Ponudniki, ki se odločijo za vstop v shemo (tako kmetje kot predelovalci), morajo izpolnjevati stroge pogoje za pridobitev certifikata, ki ni pridobljen enkrat za vselej, ampak se vsako leto obnavlja.

Vredno nakupa – sveža slovenska hrana je vredna svoje cene

Izdelki z znakom 'izbrana kakovost – Slovenija' prispejo na mize Slovencev po najkrajši poti, saj so slovenski. Krajše transportne poti in manj ali skoraj nič skladiščenja vplivajo na večjo svežino izdelkov in bolj polne okuse. Zaradi kratke poti potrebujejo manj embalaže in manj sredstev za podaljševanje obstojnosti. Potrošnik z nakupom označenega izdelka naredi nekaj dobrega zase in svojo družino, pa tudi za celotno družbo. Z vsakim nakupom prispeva k razvoju podeželja, pomaga ohranjati delovna mesta v kmetijstvu in predelovalni industriji. Želja po višjem nivoju samooskrbe in manjši odvisnosti od uvoza tako ne ostane le na papirju.

»Kakovostna hrana je zame velikega pomena. Kupujem lokalno hrano, svežo, s kratko transportno potjo, po možnosti neposredno od slovenskega pridelovalca. Že nekaj let poznam in kupujem izdelke 'izbrana kakovost – Slovenija', predvsem mlečne izdelke, sadje. Certifikat mi pove, kdo je proizvajalec in da so izdelki kontrolirani. Poskušam biti čim bolj trajnostno naravnana in tako doprinesti k večji samooskrbi in manjšemu onesnaževanju okolja,« pravi potrošnica slovenskih izdelkov Andreja Knific.