Nepogrešljiva

Pozabljena vinska rutica: odpravlja žuželke in krče

Mare Koren
13. 6. 2021, 21.12
Deli članek:

Vinska rutica je bila nekoč pogosto prisotna na slovenskih vrtovih, a je sčasoma postala vse bolj pozabljena. Nepogrešljiva je pri ženskih težavah, uporablja pa se tudi kot začimba in sredstvo za odganjanje mrčesa.

Dreamstime
Nabiranja vinske rutice se lotimo z rokavicami, saj lahko povzroči različne dermotoze.

Vinska rutica velja za tradicionalno zelišče iz Južne in Srednje Amerike, ki so ga k nam prinesli v srednjem veku. Takrat je vinska rutica veljala za eno najbolj uporabljenih zdravilnih rastlin. Pogosto so jo uporabljali in sadili v samostanskih in grajskih vrtovih, hitro pa se je razširila tudi na podeželje. Namenjena je bila slikanju in kot začimba, ki so jo dodajali tako zelenjavnim kot mesnim jedem. Zdravilci pa so jo uporabljali kot zdravilo za oster vid in sredstvo, ki drami ustvarjalni navdih.

Obožuje sončno lego

Vinsko rutico lahko sadimo tudi na domače vrtove. Obožuje sončno lego in ni zahtevna za vzgojo. Razvije se v prezimen trden grmiček, ki zraste do 60 centimetrov. Spomladi jo porežemo, saj tako spodbudimo tvorbo mladih zelenih vejic. Nato v zgodnjem poletju zacveti z zelenkasto rumenimi nagubanimi cvetovi, iz katerih pozno poleti dozorijo semena. Te rastlina odvrže, nato pa se iz njih zasadijo drobni sejančki, ki rastejo precej počasi. Razmnožujemo jo lahko tudi s stebelnimi potaknjenci.

Sadimo v bližini vrtnic in malin

Nosečnicam je uporaba vinske rutice odsvetovana, saj vpliva na gladko mišičje maternice in lahko povzroči tudi splav. 

Vinska rutica bo lep okras zeliščnega vrta, saj s svojimi pernato deljenimi listi, ki so modro zelene barve, in rumenkastimi cvetovi ustvarjala čudovit okras. Ne smemo pozabiti na močan vonj, ki odganja žuželke, predvsem uši. Zato jo je primerno saditi v bližini vrtnic in malin ter tudi ob vinogradih. Posušene dele lahko uporabimo za odganjanje moljev, tako mokarjev kot tistih, ki radi pobegnejo v omare z oblačili. V ta namen rastlino posušimo in povežemo v snopke ter obesimo. Vinska rutica zacveti v juniju, takrat vsebuje največ eteričnih olj, med katerimi sta tudi limoneon in cineolom, vsebuje pa še flavonolne glikozide, lignane, bergapten …

Sprošča krče in blaži glavobole

Zaradi spazmolitičnega delovanja (sproščanje krčev) je vinska rutica nepogrešljiva predvsem pri težavah s prebavo in maternico. Dokazano namreč pospešuje prebavo in odpravlja številne tegobe, prav tako ugodno vpliva na menstrualni cikel in lajša bolečine. Vinska rutica ima vpliv tudi na krvni obtok, saj pospeši prekrvavitev in vpliva na pritisk v glavi ter na ta način preprečuje oziroma blaži glavobole. Pripravke iz vinske rutice pogosto uporabljajo za preprečevanje zastajanja vode v telesu. Uporabimo pa jo lahko tudi kot obkladek pri kožnih izpuščajih in revmi. Pri nas rutico še zmeraj največ uporabljamo za lajšanje ženskih tegob, ki so povezane z menstrualnim ciklom in menopavzo.