Zanimivosti

FOTO: Dora raziskovalka znova na begu, v ujetništvu ni zdržala niti enega dneva

S.R.
9. 6. 2021, 11.13
Posodobljeno: 9. 6. 2021, 11.22
Deli članek:

Emuju, ki je po prvem uspešnem begu iz ujetništva požel spletno slavo, je uspel nov pobeg. Njegova lokacija je trenutno neznana.

Prince George Airport
Dora raziskovalka je znova na begu.

Emu, ki so ga poimenovali Dora raziskovalka, je slavo doživel, ko je pred nekaj dnevi kot svoboden ptič kolovratil po mestu Prince George v kanadski Britanski Kolumbiji. V ponedeljek so ga končno ujeli na območju tamkajšnjega letališča. Od kod dejansko izvira oziroma komu je prvič ušel iz ograde, še vedno ni znano. Prav tako ostaja neznanka, čemu se je napotil ravno proti letališču. Zlobni jeziki so takrat namigovali, da bi lahko motiv našel v dejstvu, da sam kot emu, čeprav ptič, ne more leteti.

Prince George Airport
Dora raziskovalka je v resnici samec.

Kot poroča kanadska medijska hiša CBC, so namreč emuja v ponedeljek opazili tekati ob vlaku ob železniški progi, od koder se je podal v industrijsko cono. Pohod je končal na poljih na območju letališča, kjer so ga s pomočjo strokovnjakov iz lokalnega zasebnega živalskega vrta končno ujeli, a le začasno. Kot je pojasnil direktor živalskega vrta Blackspruce Brent Meise, so tisti dan prejeli veliko klicev, saj imajo dva emuja tudi sami, a da pobegli ptič ni njihov. Kljub temu so priskočili na pomoč. Emuja, ki ga je Meise sam poimenoval Dora raziskovalec, čeprav gre za samca, so ujeli in ga strpali v prikolico za prevoz konjev. Ker gre za terirorialne živali, so ga morali nastaniti ločeno od ostalih emujev, ki bivata v posebni, prilagojeni staji. Pristal je v konjski staji, kar se je izkazalo za napako. Meise je razkril, da se je emu še istega dne z nogo oprl na spodnjo prečko ograde in se preprosto pognal na prostost, od takrat se je za njim izgubila vsaka sled.

Prince George Airport
V živalski vrt so ga prepeljali v prikolici za prevoz konjev.

Meise, ki zdaj ubežnika mrzlično išče, je sicer prepričan, da bo emu v poletnih mesecih v divjini preživel. Na voljo je veliko rastlinskega živeža in žuželk, z dolgimi nogami pa zlahka premosti dolge razdalje.