Neljuba opravila

Kako pogosto očistite torbico ali aparat za kavo?

Mare Koren
8. 6. 2021, 21.22
Deli članek:

Obstaja kar nekaj predmetov in naprav, ki jih sicer uporabljamo skoraj vsak dan, a jih premalokrat očistimo. Kdaj ste nazadnje očistili denimo svojo torbico, aparat za segrevanje vode, žaluzije?

Dreamstime
Notranjost torbice od časa do časa očistite s sesalnikom za prah in odstranite ostanke tobaka, madeže ličil, papirčke in ostale nečistoče, ki so se sčasoma nabrale v njej.

Zagotovo drži, da brez določenih predmetov v sodobnem življenju ne moremo. Ženske in dekleta si zagotovo ne predstavljajo dneva brez torbice, ob jutrih pa bi najbrž marsikdo pogrešal grelnik vode ali kavni aparat. Le kaj bi brez žaluzij, ob sončnih dneh so še kako dobrodošle. Večino takih predmetov je sicer težje očistiti zaradi zapletene oblike ali postavitve. A še tako nedostopno mesto lahko očistimo, če poznamo nekaj trikov.

Očistite svojo torbico

Ženske torbice so res poseben pripomoček, saj se v njih znajde skoraj vse, kar potrebuje sodobna ženska. Ženske vanje velikokrat shranijo tudi malico, žvečilne gumije, ličila, lahko je to torba za prenosnik, hkrati tudi za račune in opomnike in še bi lahko naštevali. Zato se precej hitro v njej nabere veliko umazanije. Tudi material se umaže, zato pogosto menimo, da je treba torbico zavreči, namesto da bi se trudili s čiščenjem. Pa vendar ... Kako se lotiti čiščenja? Za začetek si lahko pomagate z valjčkom, ki ga sicer uporabljate za odstranjevanje kosmov in las z oblačil. Če ga nimate, lahko uporabite širok lepilni trak, ki bo prav tako učinkovito opravil svoje delo. Če se je po torbici razlila tekočina, podlogo obrnite navzven in jo operite z milnico ali razredčenim pralnim praškom. Trdovratne madeže lahko odstranite z mešanico detergenta in kisa. Če je podloga všita, si pomagajte z vatami za odstranjevanje ličil, ki jih prepojite s čistilno mešanico. Torbico nato dobro posušite, prav tako očistite njeno zunanjost.

Aparat za vodo in kavni aparat

Težko si predstavljamo jutra brez aparata za segrevanje vode, tako je naš čaj pripravljen hitreje, oziroma brez kavnega aparata, ki nam pripravi prvo jutranjo razvado. A v teh napravah se precej hitro nabere vodni kamen, ki ga je tudi iz zdravstvenih razlogov dobro odstraniti. Sicer za to obstajajo posebna čistila, a lahko aparat precej preprosto in hitro očistite tudi z mešanico vode in kisa. Vanj nalijte vodo in kis v razmerju 2 : 1 ter mešanico nekajkrat zavrite oziroma spustite skozi aparat.