Nasveti

Razmišljate o nakupu električnega kolesa?

ZPS/Mare Koren
2. 6. 2021, 20.44
Posodobljeno: 21. 8. 2023, 09.09
Deli članek:

Vožnja z električnim kolesom se v marsičem razlikuje od vožnje z običajnim kolesom. Preverite, na kaj vse morate biti pozorni, da bo udobna in varna.

Profimedia
Če boste izbrali električno kolo, boste kljub vsemu potrebovali nekaj priprav. Brez predpriprav ne bo šlo.

Električna kolesa so v zadnjem času postala pravi trend. Pogosto jih najdemo tudi v mestnih izposojevalnicah, saj si tako turisti kot vsi, ki si želijo ogledati mesto, z njimi nekoliko olajšajo pot. A številni si električno kolo želijo tudi doma, a ne vedo, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu. Zato smo poskušali strniti nekaj osnovnih informacij, ki vam bodo v pomoč pri nakupu.

Vedno upoštevajte težo kolesa

Električna kolesa so težja od običajnih, zato pozorno preverite podatek o največji dovoljeni obtežitvi. Če je kolesar težak 90 kilogramov, kolo pa 25 kilogramov, to pomeni, da z e-kolesom, z največjo obtežitvijo 120 kilogramov, s seboj lahko peljete zgolj pet kilogramov prtljage, kar je en manjši nahrbtnik. Upoštevanje največje dovoljene teže je pomembno zaradi varnosti, saj se pretežko kolo obnaša nezanesljivo, oteženo in manj učinkovito je tudi zaviranje.

Pomembno je udobje

Položaj med sedenjem sega od športnega (kolesar je nagnjen naprej) do udobnega (kolesarjenje v skoraj pokončnem položaju). Raven udobja določajo tudi pnevmatike, širše so udobnejše in ne pomenijo večjega napora kot pri običajnem kolesu. Seveda lahko izberete tudi različne vrste sedežev, ali ste izbrali prav, boste ugotovili šele po daljšem kolesarjenju. Po potrebi ga boste preprosto zamenjali. Večina električnih koles ima vsaj osnovno vzmetenje (na sedežu ali sprednjih vilicah), kar boste znali ceniti predvsem med vožnjo po bolj razdrapanih cestah. Športni kolesarji vzmetenja nimajo najbolj radi, za vsakdanjo vožnjo pa je kar priporočljivo.

Brez priprav ne bo šlo

Čeprav je res, da boste z električnim kolesom lažje premagali tudi večje vzpone, pa to ne pomeni, da se nanje lahko podate brez priprave. Pred vzponom je treba prestaviti v pravo prestavo, testi so namreč pokazali, da pri številnih električnih kolesih prestavljanje navzdol (v nižjo prestavo) med poganjanjem v hrib ne deluje in lahko celo zaustavi kolo.