Plavajoče bogastvo

VIDEO: Revni ribiči v Jemnu naleteli na najdbo, vredno 1,5 milijona dolarjev

R.T.
1. 6. 2021, 15.01
Posodobljeno: 1. 6. 2021, 15.01
Deli članek:

Skupina jemenskih ribičev je v kadavru kita glavača našla dragocenost, vredno približno 1,5 milijona ameriških dolarjev.

Profimedia
Ambra se tvori v prebavnem sistemu kita glavača (fotografija je arhivska).

Kit glavač je v svojem trebuhu skrival veliko količino redke, a izjemno iskane ambre, dragocene snovi, ki se uporablja pri izdelavi parfumov. Snov z domnevno zelo svojevrstnim vonjem se izloča v črevesju kita glavača, torej nastaja v njegovem prebavnem sistemu.

35-glavo skupino jemenskih ribičev je na kadaver, ki je »plaval« po Adenskem zalivu na jugu Jemna, opozoril eden od ribičev iz soseščine. Nemudoma so pljunili v roke in se podali na lov. »Če najdeš ambro, je to zaklad. Rekli smo si, gremo pogledat. Ko smo se približali, smo zaznali močno aromo. Zdelo se nam je, da ta kit nekaj skriva,« je eden od ribičev povedal za britanski BBC. Kadaver so odvlekli do obale in zarezali v kitov trebuh, kjer so našli veliko količino te voskaste snovi, ki jo imenujejo tudi »plavajoče zlato« ali »morski zaklad.« Izkupiček od prodaje so si ribiči pošteno razdelili med seboj, preostanek pa so delili z drugimi osebami, ki so jim pomagale, in vaščani v stiski. Skupaj naj bi šlo za najdbo, vredno približno 1,5 milijona ameriških dolarjev (1,2 milijona evrov). »Šlo je za neverjetno ceno. Vsi smo reveži,« je pojasnil eden od ribičev. Ti bodo po lastnih navedbah kljub bogastvu nadaljevali z ribarjenjem v svojih vodah.

Ambra v svetu dišav velja za eno ključnih sestavin, s katero se parfumom zagotovi daljši obstanek brez izgube izvirne arome. Ker kit glavač spada med ogrožene vrste, je njena prodaja v številnih državah prepovedana, da se s tem ne bi dodatno spodbujalo krivolova. V nekaterih državah, vključno z Jemnom, snov sicer obravnavajo kot odpadni material, ki ga je mogoče nabirati. V nekaterih državah se uporablja tudi v zdravilstvu in kot afrodizijak. Cena ambre lahko doseže tudi do 50.000 ameriških dolarjev na kilogram (slabih 41.000 evrov). Snov je tako dragocena, ker je izjemno redka, saj se tvori zgolj v prebavnih sistemih kitov glavačev, tudi v tem primeru pa jo je po navedbah strokovnjakov možno najti zgolj v 1 do 5 odstotkih kitov.