GLAVA NAJPOGOSTEJE BOLI NA ZATILJU IN ČELU

Kako občutimo tenzijski glavobol

T.D.
5. 6. 2021, 13.06
Deli članek:

Glavobol ali bolečina v obrazu se pojavita zaradi različnih razlogov, tudi njihova intenzivnost je lahko različna.

Dreamstime
Migrena spada med najbolj boleče glavobole in bolniku preprečuje normalno delo in življenje.

Velikokrat vzrok za nastanek glavobola in bolečine v obrazu ni znan, zato je zdravljenje usmerjeno predvsem na lajšanje simptomov. Neobičajna bolečina je vzrok, da obiščemo specialista nevrologa. Sicer pa je glavobol ena najpogostejših bolečin. Le redko opozarja na hujšo bolezen, kot sta meningitis ali možganska krvavitev. Pogosteje je vzrok treba iskati drugje. Tu je nekaj najpogostejših vzrokov glavobolov.

Napetost vratnih mišic

Trije od štirih glavobolov nastanejo zaradi napetosti mišic skalpa ali vratu. Bolečina pri tenzijskih glavobolih je opisana kot srednje intenzivna in se pojavlja predvsem v zatilju ali na področju čela. Lahko jo čutimo kot tesno zategnjen pas okoli glave.

Migrena

Migrena spada med najbolj boleče glavobole in bolniku preprečuje normalno delo in življenje. Vsak desetina ljudi se spopada z migrenami. Glavni vzrok migrene je najverjetneje hormonsko neravnovesje v telesu, povzroči skrčenje drobnih žilic, zaradi česar pride do privida utripajoče svetlobe. Pozneje se žilice razširijo, kar povzroči utripajočo bolečino v glavi. Najverjetneje je najpomembnejši krivec za to hormon serotonin.

Trigeminalna nevralgija

Nevralgija trigeminalnega živca je močna bolečina ene polovice obraza, do katere pride zaradi vnetja ali pritiska na trovejni živec. Bolečina je sunkovita in utripajoča, pojavlja se v ponavljajočih se napadih. Trovejni živec (Nervus trigeminus) prenaša informacije o občutkih z različnih delov obraza v možgane, nadzoruje pa tudi delovanje žvečnih mišic. Poškodba ali draženje tega živca povzroča zbadajočo in ostro bolečino, ki se imenuje nevralgija.