Zanimivosti

Bi »pokurili« tudi več deset tisočakov?

Sara Štrk
30. 5. 2021, 12.30
Posodobljeno: 31. 7. 2023, 11.45
Deli članek:

V toplih pomladnih mesecih se vsi veselimo peke na žaru in kosila nekje zunaj, pod sončnimi žarki. No, čakajo nas vedno toplejši dnevi, zato smo preverili, koliko so vredni najdražji žari na svetu in zakaj imajo tako visoko ceno.

Profimedia
Naziv najdražjega žara na svetu pripada žaru avstralskega podjetja BeefEater.

Zlati žar – 140.000 evrov

Naziv najdražjega žara na svetu pripada žaru avstralskega podjetja BeefEater, zanj morajo kupci odšteti kar 140 tisoč evrov. Kot je dejal predstavnik podjetja, so želeli ustvariti »ultimativni statusni simbol«, kar jim je brez dvoma uspelo, saj žar ni le opremljen z najnovejšo in najkvalitetnejšo opremo, temveč je vse razen površine za peko prekrito s 24-karatnim zlatom, od grelnega regala do matic in vijakov, ki držijo celoto skupaj. In če vas skrbi, da bi se ta edinstveni žar med peko vaših najljubših dobrot stopil, morate vedeti, da se zlato topi pri približno 1000 stopinjah, medtem ko večina žarov doseže največ 400 stopinj Celzija. Brez skrbi, da bi zapravljeni denar »pokurili«, lahko torej pečete tudi na pozlačenem žaru.

Super sports cabana – 40.000 evrov

Super sports cabana ni navaden žar, temveč pravo doživetje na prostem. Gre namreč za žar iz nerjavnega jekla s petimi gorilniki in konvekcijskim sistemom, ki avtomatsko razporeja toploto po površini. Poleg tega so vanj vključeni hladilnik, bar, stereosistem z zvočniki in trije televizorji. Žar Super Sports Cabana je torej vse, kar potrebujete, da navdušite svoje prijatelje ali sosede, saj lahko med gledanjem filmov na prostem ali poslušanjem glasbe uživate tudi v okusu sveže pečene hrane z žara. V vsem tem lahko uživate, če ste pripravljeni odšteti 40 tisoč evrov.