Zanimivosti

S kivijem nad prehlad ter banane zoper utrujenost

T.D.
29. 5. 2021, 18.05
Deli članek:

Sadje je dobro uživati tako zaradi njegove svežine kot tudi zaradi raznolikih koristi, ki ga ima za naše zdravje. Nekatere vrste nas branijo pred okužbami, druge pripomorejo k boljši prebavi.

dreamstime
Borovnice preprečujejo staranje kože, jagode so bogat vir vitamina C.

Banane so sijajne za zajtrk, saj vsebujejo veliko balastnih snovi in nam dajo veliko energije za čez dan. V njih se skriva hormon sreče serotonin, ki poskrbi za dobro voljo in zmanjšuje stres. Zmanjšata se tudi utrujenost in razdražljivost, spanec je boljši. Študije so dokazale, da so ljudje, ki so 60 dni pred obrokom pojedli po dve banani, za okoli 50 odstotkov zmanjšali napihnjenost trebuha.

Borovnice za pomlajevalno kuro

Male modre jagodke so znane po tem, da izboljšujejo kožno sliko. Vodotopna rastlinska snov antocian, ki velja za antioksidant, preprečuje naravno staranje kože in spet zapolni majhne gubice. Borovnice so primerne tudi za hujšanje: aktivirajo namreč vse celice v telesu, ki dobijo ukaz, da morajo pokuriti maščobo in sladkor. Priporočljiva količina: 90 dni naj se na vašem jedilniku vsak dan znajde 200 gramov borovnic.

Kivi je zaščitnik

Kivi je sadež z najvišjo vrednostjo vitamina C. V njem ga je trikrat več kot v limoni. Visoke vrednost vitamina C krepijo imunski sistem in ščitijo celice pred oksidativnim stresom. Poleg tega en kivi vsebuje samo 40 kalorij, kar je res malo v primerjavi z drugimi vrstami sadja. Velik delež polifenolov ščiti telo pred škodljivimi snovmi in preprečuje nastajanje gubic.

Limone so bogate s hranili

Mnoge revije kar naprej priporočajo, da je treba takoj po vstajanju popiti kozarec vode z limono. To je dovolj, da ste za ves dan preskrbljeni z vitamini in hranilnimi snovmi. Poleg vitamina C se v tem kislem sadežu skriva tudi veliko kalcija, kalija in pa sledi vitamina A in železa.

Jagode za kri

Vsebujejo veliko vitamina C, nekaj vitamina A in K, beta karotena, različne sadne kisline, nekaj folne kisline, veliko pa železa, natrija, kalija, mangana, fosforja, nekaj kalcija … Če po obroku zelenjave ali rdečega mesa, ki vsebuje veliko železa, zaužijemo jagode, ki so bogat vir vitamina C, izboljšamo absorbcijo železa, kar je bistveno pri slabokrvnosti.