Zanimivosti

Soda bikarbona je uporabna tudi na vrtu

Mare Koren
30. 5. 2021, 19.01
Deli članek:

Soda bikarbona je sicer nepogrešljiva v kuhinji, kjer jo uporabljamo predvsem v kulinarične namene ali pa sodeluje pri ekološkem čiščenju. Ali ste vedeli, da je nepogrešljiva tudi na domačem vrtu?

Dreamstime
S preprosto mešanico sode bikarbone, olivnega olja in mila boste pregnali žuželke in uši.

Če ste do danes sodo bikarbono uporabljali predvsem pri peki piškotov in biskvitov, boste danes ugotovili, da je nepogrešljiva tudi na domačem vrtu. Bel prah, ki je topen v vodi ter je brez vonja in okusa, so poznali že Egipčani, ki so ga predvidoma uporabljali predvsem za mumificiranje. A danes vam razkrivamo skrivnost, kako lahko sodo bikarbono uporabite namesto pesticidov.

Preženite škodljivce

Soda bikarbona je po mnenju vrtnarjev in floristov nepogrešljiva pri naravnem preprečevanju in odganjanju škodljivcev. Ker pa gre za dokaj naravno sestavino, kemijsko gledano je čist natrijev hidrogenkarbonat, z njeno uporabo ne škodujemo tako močno naravi, res pa je, da lahko spremenimo sestavo oziroma kislost zemlje. Iz sode bikarbone lahko naredite organsko razpršilo, ki bo pregnalo žuželke in uši ter ostale škodljivce z vaših rastlin.

Pomoč proti plesni

Odlična rešitev zoper težavo, kot je plesen, ki v letošnjem letu teži marsikaterega vrtnarja, je mešanica iz čajne žličke sode bikarbone, tretjine skodelice olivnega olja in ene skodelice vode. Sestavine dobro premešajte, da se čim bolj enakomerno raztopijo, nato pa mešanico zlijte v razpršilko ter popršite po vrtninah in rastlinah. Mešanica je odlična tudi zoper težave z glivičnimi boleznimi rastlin in vrtnin, pri čemer jo uporabite vsaki drugi dan, vse dokler se rastlina ne zaceli. Mešanica dobro deluje predvsem na vrtnicah, trti in pozneje tudi na grozdju.

Zoper žuželke in uši

Če so na vašem vrtu našle dom uši in tudi nekatere druge žuželke, preizkusite mešanico iz žlice olivnega olja, žlice sode bikarbone in nekaj kapljic tekočega mila ter petih litrov vode. Dobro premešajte in poškropite rastline vsake tri dni, dokler uši in žuželke ne izginejo z vašega zelenjavnega, cvetličnega ali sadnega vrta.

Bitka z mravljami

Tudi mravlje so pogosta nadloga na vrtovih, prav tako v teh dneh v naših domovih. Če imate težave z njimi, se jih lahko znebite s kombinacijo sode bikarbone in sladkorja v prahu. V skodelici zmešajte nekaj žličk sladkorja in sode bikarbone ter mešanico nasujte na mesto, kjer ste jih opazili. Mravlje ne prenesejo sode bikarbone, zato bodo tam hitro končale svojo pot.