Nestanovitno vreme

Kako posušiti čevlje?

Mare Koren
30. 5. 2021, 14.48
Deli članek:

Nestanovitnemu vremenu še kar ni videti konca. Nenehno deževje ali popoldanske plohe se ponavljajo podobno, kot bi bili marca ali aprila, naše noge pa so pogosto mokre. Kako na hitro posušiti premočene čevlje?

Dreamstime
Najboljša rešitev v slabem vremenu so gumijasti škornji.

V deževnih dneh je eden izmed precej pogostih problemov tako pri otrocih kot pri odraslih, kako čim hitreje posušiti premočene čevlje. Seveda imamo v takih dneh največjo prednost, če obujemo zimsko obutev, ki ne premoči, ali pa vsaj kaj usnjenega. A mnogi, ki sledijo modnim smernicam, posežejo tudi po čevljih iz drugačnih materialov, kot so semiš, nubuk in drugi sintetični materiali, s katerimi so po navadi prešiti.

Obujte gumijaste škornje

Pred leti so za vse ljubitelje mode, pa tudi tiste, ki ji ne sledijo ravno pogosto, začeli izdelovati gumijaste škornje s čudovitimi potiski in vzorci. Tako so nekoč dolgočasni gumijasti škornji, ki so bili rezervirani zgolj za delovna opravila, postali pravi modni hit in so zablesteli tudi v mičnih pisarnah ter različnih ustanovah. Gumijasti čevlji vas bodo pred dežjem gotovo obvarovali, a težava je v umetnih masah in slabem dihanju kože. Zato, če le imate možnost, vzemite na pot ali v službo še dodatno obutev, da se lahko preobujete.

Dreamstime
Kot hitra rešitev se je izkazal tudi sušilnik za lase.

Postavite jih na radiator

Odlična metoda je sušenje na radiatorju. Supergam oziroma čevljem odstranite vezalke in vložke ter jih narobe obrnjene postavite na radiator. Če močno greje in se bojite, da bi poškodoval tkanino ali material, na radiator preventivno položite kuhinjsko krpo. Ta nasvet upoštevajte predvsem pri premočenih usnjenih izdelkih in izdelkih iz semiša, pri katerih lahko material zaradi prehitrega sušenja oziroma zaradi izsušitve postane trd in nefleksibilen.

Stara, a koristna metoda

Še vedno je ena najboljših in tudi preverjenih metod sušenje s časopisnim papirjem. Prav tako lahko uporabite papirnate brisače. V čevlje natlačite papir in pustite, da papir posrka vlago. Če so čevlji močno premočeni, papir večkrat zamenjajte, vsekakor pa pustite čevlje vsaj 24 ur, da se povsem posušijo, šele nato jih ponovno obujte.