SPOZNAJTE GA

Pozabljeni sladki pelin je danes med najbolj iskanimi

Mare Koren
30. 5. 2021, 10.35
Deli članek:

Ali ste vedeli, da pri nas poznamo sladki in grenki pelin? Sladki pelin uvrščamo v družino pelinov, ki so znani predvsem po svoji zdravilnosti, nekateri pa jih uporabljajo tudi v kozmetične namene.

Revija Zarja
V tradicionalnem kitajskem zdravilstvu s sladkim pelinom zdravijo že več tisočletij.
Eno jušno žlico pelina vmešajte v pol litra vode in pustite stati 12 ur. Nato odcedite in dolijte pol litra vode ter segrevajte do vrelišča. Pustite vreti tri minute. Odstavite, počakajte 15 minut in nato uživajte po požirkih. Priporočena količina je največ ena skodelica na dan.

Ena izmed najbolj iskanih rastlin je danes zagotovo sladki pelin. A zakaj sladki? Sladek je pravzaprav zgolj le njegov vonj, medtem ko je okus še zmeraj grenak, a prav zaradi sladkastega vonja je dobil svoje ime. Raste kot enoletnica, ki v višino doseže tudi več kot dva metra.

Domovina sladkega pelina je Azija, v kitajski tradicionalni medicini se prvič omenja pred več kot dva tisoč leti. K nam so ga prinesli Turki s turškimi vpadi, uporabljali so ga predvsem za zdravljenje bolnih vojakov. Prav tako so verjeli, da odganja mrčes. Danes pelin uporabljamo zlasti za zdravljenje zlatenice, zniževanje telesne temperature, pomaga tudi pri prehladu in gripi. Številni ga uporabljajo pri zdravljenju herpesa in glivičnih obolenj, dokazano povečuje imunsko odpornost in blaži menstrualne krče.

V boj proti raku

Strokovnjaki so ugotovili, da je artemizinin najpomembnejša sestavina sladkega pelina, z železom namreč tvori proste kisikove radikale, ki uničujejo rakaste celice, kar je osnovno načelo delovanja zdravilnih učinkovin v boju proti rakavim obolenjem. A to ni edina zdravilna učinkovina pelina. Vsebuje tudi veliko drugih, ki izboljšujejo človekovo zdravje. Med njimi so kvercetin, ki deluje protivnetno, antibakterijsko in protiglivično, luteolin, znan kot antioksidant, ki prav tako deluje protivnetno, pa kafra, fitosteroli in karakoli, ki zavirajo rast sevov bakterij, ki so sicer vzrok infekcij črevesja.

Profimedia
V sladkem pelinu je veliko antioksidantov in snovi, ki učinkujejo proti raku.

Uporaben v vseh oblikah

Sladki pelin se danes uporablja v različnih oblikah. Najpogosteje ga prodajajo posušenega, za pripravo čajev. Prav tako je na voljo v obliki tinkture, hidrolata, eteričnega olja, mazila in kapsul, ki vsebujejo predvsem visoko koncentracijo artemizinina. Za preventivo po navadi uživamo čaj ali hidrolat, medtem ko bolnikom z rakom priporočajo, da poleg zdravil (po navodilih zdravnika) uživajo artemizinin v obliki kapsul, lahko pa tudi kot tinkturo ali eterično olje. Zaradi intenzivnega vonja in grenčin se sladki pelin danes pogosto uporablja tudi v kulinariki.

Zarja Jana
Nepogrešljiv je pri zdravljenju zlateničce in zniževanju telesne temperature.