Nevarnost

Visoke temperature povzročijo izločanje aluminija v hrano

Mare Koren
29. 5. 2021, 10.11
Deli članek:

Aluminijasta folija je postala nepogrešljiv gospodinjski pripomoček; priročna je za shranjevanje ostankov hrane, prav tako jo radi uporabimo pri peki. Ste morda pomislili, da je lahko nevarna?

Dreamstime
Aluminijasta folija je nevarna pri visokih temperaturah.

Roko na srce, le s težavo si predstavljamo življenje brez aluminijaste folije ... Vanjo lahko zavijemo sendvič za malico ali pa z njo pokrijemo meso, ki je ostalo od kosila in si ga bomo privoščili pozneje, uporabimo jo lahko namesto papirja za peko, če nam ga je zmanjkalo, omogoča peko brez dodanih maščob in olajša čiščenje pekačev. A to še ni vse, poskrbi namreč, da se med peko ne izgublja aroma, posledično je takšna hrana okusnejša in sočnejša. A zavedati se moramo, da ima aluminijasta folija tudi slabe lastnosti. Predvsem predstavlja nepotrebno obremenitev okolja, še večja težava pa se lahko skriva v negativnih vplivih na zdravje.

Aluminij se pri visokih temperaturah izloča

Aluminijasta folija je izjemno priročna pri pripravi nedeljskega piščanca ali pečenke, saj tako pečico zavarujemo pred madeži in škropljenjem olja, hkrati pa si zagotovimo sočne kose mesa. Omogoča tudi peko različnih vrst zelenjave ali mesa, ne da bi se v istem pekaču med seboj pomešali, saj v pekaču z lahkoto oblikujemo različne razdelke. Rešitev z alufolijo je veliko, a je kljub vsemu treba opozoriti tudi na slabe vplive. Raziskave so pokazale, da se pri visokih temperaturah iz folije začnejo izločati delci kovine, ki nato ostanejo na pripravljeni hrani.

Problematična so živila z veliko kisline

Strokovnjaki so ugotovili, da na to, koliko aluminijastih delcev bo ostalo na hrani, vpliva več dejavnikov. Med glavnimi je temperatura; višja ko je in dlje časa ko pečete jed, večja je nevarnost, da se bo delež aluminija znašel v jedeh. Pomembna je tudi koncentracija kisline v živilih; potrdili so, da živila, ki vsebujejo več kisline, pospešijo razgradnjo aluminijaste folije. Uporaba aluminijaste folije se odsvetuje predvsem pri peki živil, ko so paradižniki, meso v marinadi kisa ali gorčice, ter jedi z dodatkom limoninega soka ali podobnih kislih sestavin. Po nekaterih podatkih naj bi izločanje aluminija spodbudile tudi velike količine soli.