Ste kreativni, ustvarjali in željni novega kuharskega izziva? Odprite vrata svoje kuhinje in se potopite v bogastvo neštetih okusov – tako tradicionalnih kot tudi novejših, bolj sodobnih. Kombinirajte, preizkušajte še nepoznano in premikajte meje. Začinite sicer enostaven recept, obogatite babičine zapiske in jim dodajte očarljivi pridih današnjega časa. Drznite si. »Pretvarjanje iz sladkega v slano ali obratno, je zelo zanimivo. Piškoti, ali keksi, kot jim pravim jaz, so na primer odlični tudi slani. Klasičnemu receptu sem dodala korenček, pozneje pa še solni svet in nastala je božanska čarovnija okusov. Recepti so moja strast in zelo me zanima ustvarjanje mojstrovin iz zaprašenih knjig. Navdihuje me zgodovina receptov in majhne skrivnosti, ki dajo 'piko na i' končnemu rezultatu. Podobno, kot imajo skrivnosti stare hiše, jih imajo tudi stari recepti in prepričana sem, da jim lahko dodamo kanček sodobnosti. Hkrati pa je nastajanje novih receptur nekaj prav posebnega. Strašno zanimivo se mi zdi kreiranje recepta v glavi, ki mu sledi prelitje na papir in potem mnogo testiranja, da dobimo rezultat, kot smo si ga zamislili,« je prepričana kuharska mojstrica Polona Klančnik, žirantka, ki bo v receptih iskala »nekakšno novodobno tradicijo, recimo temu preplet sodobnosti in tradicije. Tisto nekaj posebnega, izstopajočega. Mogoče bo to kakšna sestavina, na katero v določenem sicer tradicionalnem pecivu ne bi niti pomislili.«

Unikatno pecivo iz domače kuhinje

Najboljši sosed namreč išče najboljše pecivo, ki bo predramilo brbončice in navdušilo vse sosede. V M SOSESKI se pripravlja najbolj nostalgična oddaja Naj slovensko pecivo, kjer se išče preplet sodobnosti in tradicionalnih slovenskih receptur. K sodelovanju se lahko prijavite vsi, ki želite deliti skrivnost priprave vašega najljubšega recepta. Mercator bo najboljše in najbolj unikatno pecivo iz domače kuhinje postavil na svoje prodajne police, pekovskega umetnika pa nagradil z 2.000 evri nagrade. Strokovna žirija bo tako izmed vseh prijavljenih iz cele Slovenije izbrala 8 top kandidatov, ki bodo s sosesko delili svoje recepte. Obiskal jih bo voditelj oddaje Uroš Bitenc in sladice tudi poizkusil. »Veselim se, da bom lahko sodeloval s posamezniki, ki jim peka predstavlja strast, sprostitev, neizmerno veselje in zabavo. Prav tako sem navdušen, da me bodo spustili v svojo domačo kuhinjo, mi zaupali najljubši recept in prišepnili še skrivno sestavino. Morda pa vendarle zadostuje le ščepec ljubezni, kdo ve,« je povedal voditelj oddaje Naj slovensko pecivo Uroš Bitenc.

Razvijanje sodobne kulinarike na temeljih kulinarične dediščine

Raznolikost kulinarične dediščine Slovenije je posledica stoletnih stikov na stičišču evropskih Alp, Mediterana in Panonske nižine. Nekoliko razvojno mlajši so vplivi iz sosednjega Balkana, ki se močneje začenjajo odražati v prehranski kulturi po koncu druge svetovne vojne. Čeprav je to geografsko in kulturno stičišče vzrok številnih različnosti in pestrosti, je na drugi strani tudi ovira za izbiro in določitev temeljnih razpoznavnosti kulinarike Slovenije. Razvijanje sodobne kulinarike na temeljih kulinarične dediščine pa lahko pomembno prispeva tudi k boljši razpoznavnosti v svetu. »Pričakujem, da bo oddaja poudarila dve smeri. Prvo predstavlja poznavanje prehranske dediščine peciva v Sloveniji in védenje o tem bogastvu. Drugo pa predstavlja pričakovanje, kako nas ta dediščina navdihuje pri iskanju interpretacij, ki so po meri današnjega časa. Prehranska dediščina je vedno izhodišče za iskanje novih rešitev, pod pogojem, da določena jed ohranja svojo temeljno razpoznavnost oz. identiteto ali istovetnost,« pa je pojasnil drugi žirant oddaje Naj slovensko pecivo, prof. dr. Janez Bogataj, etnolog, avtor in soavtor več kot 80 knjig, številnih razprav, znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov s področij kulturne dediščine, kulinarike in gastronomije, rokodelstva, šeg in navad, turizma, poslovnih in protokolarnih daril.