Zanimivosti

Zamrznjena zelenjava je enako zdrava kot sveža

Tea Dečman
16. 5. 2021, 21.20
Deli članek:

Zdi se, da o prehrani nikoli ni konca vprašanj, še več pa je zanimivih odgovorov, ki vzbujajo dvome. Ob nekaterih zanimivih primerih si poglejmo, kaj vendarle drži in kaj ne.

dreamstime
Sadje in zelenjava, ki ju imamo teden ali več v hladilniku, tam izgubita več vitaminov, kot če bi ju zamrznili

Gotovo ste že slišali, da je špinača najboljši rastlinski vir železa. A to sploh ne drži. Špinača ima celo pomanjkljivost: čeprav vsebuje precej železa in kalcija, telo teh snovi skoraj ne more vsrkati, saj vsebuje oksalno kislino, ki veže kalcij in železo ter preprečuje njuno absorbiranje. Špinača je bogat vir vitaminov A in E, betakarotena in nekaj pomembnih antioksidantov, a slab vir železa.

Vitamini iz zamrzovalnika

Začinjena hrana ne povzroča čirov in razjed na želodcu, lahko pa poveča bolečino in poslabša počutje. Previdno tudi z zdravili, kot so aspirin, naproksen in ibuprofen.

Ali sta zamrznjeno sadje in zelenjava res enako zdrava kot sveža? Da. Še več, če narezano sadje ali zelenjavo pustimo na kuhinjskem pultu več kot 20 minut, zrak uniči precej vitaminov. Poleg tega sadje in zelenjava, ki ju imamo teden ali še več dni v hladilniku, ravno tako izgubita kar nekaj vitaminov. V teh primerih so zamrznjena živila bolj zdrava od le na videz svežih.

Prigrizek pred spanjem

Ena največjih zmot s področja prehranjevanja predvideva, da obroki pozno zvečer redijo, saj naj bi telo ponoči upočasnilo delovanje, zaradi česar naj bi bilo dovzetnejše za kopičenje kilogramov. Kalorija je kalorija, kadarkoli jo zaužijemo. Za številko na tehtnici je pomembno skupno število zaužitih in z gibanjem porabljenih kalorij. Pač pa obilen obrok pred spanjem ni najboljši zato, ker lahko povzroči prebavne motnje in težave s spanjem.

Pikantna hrana in čir

Začinjena hrana ne povzroča čirov in razjed na želodcu, lahko pa poveča bolečino in poslabša počutje. Bakterija H. pylori je glavni vzrok večine čirov. Domuje v želodcu in dvanajstniku ter izloča encim, ki jo ščiti pred napadi želodčne kisline. Zažre se v sluznico in povzroča čir. Tudi nekatera zdravila, denimo aspirin, naproksen in ibuprofen, lahko razdražijo želodčno sluznico.

Ali kola res škodi kostem?

Da. Številne raziskave so pokazale, da redno pitje kole, vključno z dietno, škodi predvsem ženskim kostem in utegne povečati tveganje za osteoporozo v zrelih letih. To je posledica večje količine fosforne kisline v koli, ki vpliva na oblikovanje kosti.