Rdeča redkev

Ko na vrtu presenetijo prvi plodovi pomladi

Mare Koren
16. 5. 2021, 16.44
Deli članek:

Med prvimi vrtninami, ki nas na zelenjavnem vrtu presenetijo spomladi, je rdeča redkev, ki še kako obogati okus solat, nedvomno pa je tudi odlično samostojno živilo. Veste, da varuje celo pred nekaterimi vrstami raka?

Dreamstime
Redkev je že od nekdaj veljala za izjemno cenjeno živilo, ki so ga uporabljali tudi v zdravilstvu.

Redkev spada med zelo stare kulturne rastline in je že od nekdaj veljala za zelo cenjeno živilo. Uvrščamo jo v družino križnic, kamor spadajo tudi zelje, cvetača in brstični ohrovt. Pri uživanju ji delamo veliko krivico, saj po navadi uživamo samo plodove, a je pri mladi redkvici užitno vse, torej tudi koren in listi.

Odličen vir kalija

Opozorilo

Redkev naj bo pri ledvičnih bolnikih in bolnikih s kroničnimi obolenji črevesne in želodčne sluznice ali s čirom na želodcu oziroma na dvanajsterniku prej izjema kot pravilo. O njenem uživanju naj se posvetujejo z zdravnikom.

V redkvi najdemo veliko kalija, 320 miligramov na 100 gramov, kar odlično vpliva na delovanje ledvic, prav tako pospešuje izločanje škodljivih snovi in posledično odvajanje odvečne vode. Vsebuje nekaj vitaminov (A, B1, B2, B6 in C) in mineralov (kalcij, fosfor, železo in natrij), a malo kalorij, zato je nepogrešljiva pri dietah in ljudeh, ki se borijo s preveliko telesno težo. Kljub vsemu je pri redkvici treba opozoriti na zmernost, saj drugače lahko povzroči nemalo prebavnih težav. Nikar ne pozabimo omeniti še eteričnih olj in žveplovih spojin, ki jih vsebuje ter imajo čistilno in protivnetno delovanje. Pripisujejo jim celo varovalni učinek pred nekaterimi vrstami raka.

O zgodovini in zdravilnosti

Redkev so v Evropo prinesli iz Male Azije, kjer so jo kot zdravilno rastlino in oljarico gojili že v času antike. Stari Egipčani so iz njenih semen izdelovali olje, v času gradnje piramid pa so jo skupaj s česnom pripravljali sužnjem ter jih tako ohranjali pri zdravju in v dobri kondiciji. Redkev so poznali tudi Stari Grki in Rimljani, ki je niso vzgajali zgolj za prehrano, ampak tudi v zdravstvene namene. Uporabljali so jo predvsem proti kašlju, hripavosti in za zdravljenje prehladnih obolenj ter dihalnih poti. Nepogrešljiva je bila na samostanskih vrtovih, pozneje tudi na vrtovih revežev, ki so jo uporabljali predvsem kot hrano in zdravilo. V Franciji je v času renesanse veljala za zdravilo proti revmi in za izločanje žolča.

Tudi danes je nepogrešljiva

Danes se redkev priporoča predvsem za lajšanje težav pri bronhitisu in hripavosti. Bogata je s folno kislino, zato je primerna hrana predvsem za nosečnice. Čisti kri in je učinkovita pri zdravljenju zlatenice, saj pomaga zaustaviti uničenje rdečih krvnih celic in tako poviša dotok kisika v kri. Nepogrešljiva je pri pešanju apetita, pomaga pri osteoporozi in celjenju kosti ter hrustanca. Priporočajo jo pri boleznih dlesni in zob, nepogrešljiva je pri glivičnih boleznih kože, dokazano zdravi rane in opekline ter omili težave, ki so povezane z jetri in žolčem, predvsem pri pojavu žolčnega peska in kamnov. A obenem upoštevajte, da je pri ledvičnih bolnikih in bolnikih z resnejšimi bolezenskimi stanji želodčne in črevesne sluznice redkev na jedilniku prej izjema kot pravilo oziroma se o njenem uživanju pogovorite z zdravnikom.