NAJMEHKEJŠI DEL DOMA

Ali redno čistite kavč in okrasne blazine?

Mare Koren
15. 5. 2021, 17.36
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 08.31
Deli članek:

Kdaj ste nazadnje očistili sedežno garnituro? Dnevna soba je pogosto prostor, kjer si privoščimo kak prigrizek ali gostimo prijatelje, zato je redno čiščenje in vzdrževanje pohištva še toliko pomembnejše.

Profimedia
Na sedežni garnituri se zadržujemo veliko časa, zato je redna higiena še kako pomembna.
Če imate možnost, sedežno garnituro vsaj dvakrat na leto posesajte z mokrim nastavkom, ki ga premorejo globinski sesalniki. Tako boste ohranili visoko higieno in kakovost vlaken. 

Že res, da sedežne garniture ali kavča, ki kraljuje sredi dnevne sobe, ne moremo oprati v pralnem stroju, a vendar potrebuje redno čiščenje. Roko na srce, v dnevnem prostoru običajno preživimo veliko časa. Je prostor za sprostitev, počitek, zabavo, igro in še bi lahko naštevali. Uporabljamo ga ob različnih priložnostih, zato je redno čiščenje in vzdrževanje pohištva skoraj nujno. Enako velja za okrasne blazine, ki naj bi sicer služile predvsem za okras, a jih večinoma uporabljamo za počitek. Z rednim čiščenjem boste preprečili številne alergije in tudi poskrbeli za dolgo življenjsko dobo kavča. Žal imajo le redki možnost odstranjevanja prevlek, zato se je treba tega lotiti drugače ali s pomočjo specializiranega podjetja.

Sesanje in domača mešanica čistil

Med redno vzdrževanje sedežne garniture naj spada čiščenje s sesalnikom za prah. Priporočamo, da sedežno garnituro posesate vsaj na 14 dni, takrat pa ne pozabite na vogale. Tako boste odstranili drobtine in druge smeti, ki so po nesreči padle na kavč. Prav tako boste odstranili dlake, lase in odpadle kožne celice. Vsaj na tri mesece je priporočljivo kavč temeljito zdrgniti oziroma očistiti. V ta namen lahko uporabite naslednji trik. Pripravite vedro z dvema litroma tople vode in dodajte sok ene limone ter dva zavojčka pecilnega praška. Dobro premešajte. V mešanico pomočite čisto krpo iz mikrovlaken in čiščenje najprej preizkusite na manjšem delu zadaj. Če je barva obstojna, lahko nadaljujete. Pecilni prašek bo raztopil madeže, limona pa bo dezinficirala sedežno garnituro in odpravila pršice. Čiščenje zaključite s čisto krpo, ki ste jo pomočili v vodo z dodanim eteričnim oljem čajevca. Čajevec ali evkaliptus sta odlična v boju proti pršicam.

Dreamstime
Tekstilno sedežno garnituro je treba očistiti vsaj enkrat na leto.

Usnjene sedežne garniture

Pri čiščenju usnjene sedežne garniture je treba izbrati drugačen pristop. Načeloma bi moralo zadostovati, da jo redno čistite s sesalnikom in od časa do časa obrišete z vlažno krpo. Sicer pa lahko pripravite mešanico kisa in vode v razmerju ena proti tri ter dobro obrišete celoten kavč. Svetujemo, da po čiščenju uporabite specializirana čistila oziroma loščila za vzdrževanje usnja, s čimer mu boste povrnili sijaj in prožnost.

Dreamstime
Usnjeno sedežno garnituro čistite z vodo in kisom