Zanimivosti

S kokosovim oljem nad moteči prhljaj

T.D.
16. 5. 2021, 12.15
Deli članek:

Če spadate med 90 odstotkov populacije, ki vsakodnevno opaža bele kosme na glavi ali ramenih, veste, kako neprijetna nadloga je lahko prhljaj.

Dreamstime
Ker prhljaj pogosto spremlja tudi srbenje, lahko s praskanjem povzročimo ranice, v katere se naselijo bakterije in glivice ter povzročijo vnetje.
Alergijski test
Ker se lahko tudi pri uporabi sestavin iz domače kuhinje ali lekarne pojavi alergija, vsako sestavino pred uporabo najprej testirajte na manjšem delu kože.

Kupljeni šamponi proti prhljaju pogosto vsebujejo umetne sestavine, ki so lahko zdravju škodljive. S pomočjo spodnjih nasvetov lahko sami pripravite učinkovit domač šampon proti prhljaju. Nežno ga vmasirajte v lasišče in ga nato dobro sperite.

Kokosovo olje

Kokosovo olje je ena najboljših naravnih rešitev proti prhljaju, saj deluje protiglivično in vlažilno. Lase najprej sperite in posušite kot običajno (ne uporabljajte balzama). Raztopite kokosovo olje in ga, ko se shladi na sobno temperaturo, nežno vmasirajte v lasišče. Olja ne spirajte, glavo ovijte z brisačo in počakajte 20 do 30 minut. Nato umijte in posušite lase kot običajno. Postopek ponavljajte enkrat tedensko.

Grško seno

Če kokosovemu olju dodate grško seno, boste dobili zelo učinkovito mešanico, ki deluje tako protiglivično kot protibakterijsko. Poleg tega vsebuje ogromno aminokislin in beljakovin ter deluje pomirjevalno. Zdrobite žlico semen grškega sena in ji dodajte pet žlic stopljenega kokosovega olja. Mešanico, ki se shladi na sobno temperaturo, nežno vmasirajte v lasišče in ga ovijte z brisačo. Po eni uri sperite in posušite lase kot običajno.

Jabolčni kis

Jabolčni kis spremeni pH-vrednost kože in tako ustvari neugodno okolje za rast glivic. Zmešajte 2 dl jabolčnega kisa in 2 dl vode v steklenički z razpršilnikom. Mešanico razpršite po lasišču – izognite se obrazu in očem. Lasišče ovijte z brisačo in počakajte 15 minut do ene ure. Lase operite kot običajno. Postopek ponavljajte dvakrat tedensko.

Dreamstime
Kokosovo olje bo vaše lase navlažilo.

Aspirin

Čisti aspirin vsebuje salicilno kislino, ki je aktivna sestavina marsikaterega šampona proti prhljaju. Deluje namreč protiglivično, protivnetno in protimikrobno. Zdrobite v prah dve tableti aspirina in ju dodajte majhni količini šampona, s katerim boste umili lase. Nežno ga vmasirajte v lasišče, pustite delovati dve minuti in sperite.