Zanimivosti

SE KLASIČNO VARČEVANJE DANES SPLOH ŠE IZPLAČA

Oglasno sporočilo
7. 5. 2021, 13.01
Posodobljeno: 7. 5. 2021, 13.04
Deli članek:

Koronavirus je skupaj z mnogimi spremembami, ki jih je prinesel v naša vsakdanja življenja, dodobra zatresel tudi gospodarstvo. Ekonomisti že napovedujejo finančno krizo, ki bo za marsikoga še dodatno poglobila (finančno) negotovost.

V časih, ki so pred nami, je zelo dobrodošla finančna stabilnost, tako na kratek kot tudi na daljši rok, pri tem pa bolj kot nase marsikdo gleda na svoje otroke. A kako zagotoviti finančno stabilnost svojih otrok? Specialni pedagog in avtor številnih knjig o vzgoji otrok Marko Juhant poudarja, da je finančna prihodnost naših otrok odvisna predvsem od tega, da jih naučimo pravilno ravnati z denarjem: »Da jih navadimo dobro ravnati z denarjem, pa se moramo tudi sami najprej poučiti o tem in potem to izvajati v praksi. To je najbolj zanesljiva pot.«

Finančna vzgoja otrok je, sploh v teh časih, zagotovo na mestu. Vsi vemo, da je dobro varčevati, a kaj ko je danes varčevanje bolj ali manj nedonosno. Obrestne mere so skoraj nične, ko pa k računu pristavimo še strošek vodenja varčevalnega računa, smo tako rekoč v minusu. Kot pravi Peter Slapšak iz podjetja Elementum, ki v Sloveniji trži zlato in srebro, je v teh časih, ko se klasično varčevanje ne splača več, vredno razmisliti o plemenitih kovinah. »Ravno plemenite kovine, ki so že tisočletja ohranjevalec kupne moči, ohranjevalec premoženja, so motiv, razlog ali orodje, kako dejansko dobro privarčevati za otroka,« je povedal na predstavitvi projekta Otroški zaklad, v okviru katerega se lahko starši izobrazijo o tem, zakaj in kako otroka na pravilen način vpeljati v svet financ.