Poskrbite, da bo zelenica dokaz dobrih gospodarjev

Pri košnji bodite pozorni, da pokosite največ ...

Mare Koren
9. 5. 2021, 20.17
Deli članek:

Topli majski dnevi, ki so pred nami, so kot nalašč za spomladanska opravila in urejanje doma ter okolice. Kaj je lepši okras hiše kot brezskrbno urejena zelenica, ki pozdravi že na dovozu? Veste, kako jo primerno oskrbovati?

Dreamstime
Za zagotovitev lepe zelenice je potrebnega nekaj znanja in truda.

Če so bile nekoč zelenice zgolj samoumevne ali le dolgočasna podlaga, ki je vodila do sadovnjaka ali zelenjavnega vrta, so danes postale trend dobrih vrtnarjev in gospodarjev. Roko na srce, kaj je lepšega kot gosta in urejena ter enakomerno razraščena trava? Ta je v ponos marsikateremu lastniku doma. Da bo prav takšna, pa potrebuje skrbno nego in pravilno košnjo. Poznate vsa pravila?

Dela se lotimo zgodaj spomladi

Če si želite res lepo urejene trave, je treba zavihati rokave že v začetku marca. Takrat je treba travo dobro pognojiti s fosforjem in kalijem, ki bosta poskrbela za bujno rast in dober oprijem korenin. Čez leto se nato priporoča zgolj gnojenje z dušikom, ki spodbuja rast, a nikar tega ne delajte prepogosto, saj lahko dosežete tudi nasprotni učinek. V poletnem času so pomembni redno zalivanje, skrbna košnja, primerna višina košnje in dobro naostren nož kosilnice.

Dobra kosilnica

Pri košnji bodite pozorni, da pokosite največ tretjino listne površine. Če je trava zrastla približno šest centimetrov, je ne kosite nižje od štirih centimetrov. 

Vrsta kosilnice (električna, bencinska) za trato ni tako pomembna, bolj pomembno je, da je dobro vzdrževana. Kaj to pomeni? Vsaj enkrat letno oziroma pred začetkom sezone je treba naostriti nož. Tako bo trava utrpela manj poškodb, manj bo možnosti za različne bolezni, plesni in okužbe trav. Prav tako bodo rezi enakomernejši in pravilnejši, košnja pa bo preprostejša. Trava doseže vrhunec rasti v maju in juniju, zato strokovnjaki priporočajo tedensko košnjo. Tako boste preprečili tudi nastanek zaplat in premočno razrast šopastih trav. V poletnih mesecih lahko košnjo omejite na dva do tri tedne, saj zaradi vročine trava raste počasneje, prav tako prehitra in prenizka košnja lahko povzročita sušenje. V poletnih mesecih se priporoča, da višino reza nastavite tudi do šest centimetrov.

Košnja je odvisna od obremenjenosti

Prve košnje trate so že za nami in te so praviloma nekoliko višje, nekje okoli pet centimetrov. Zdaj je čas, da začnemo z nizko košnjo, ko lahko višino noža nastavimo na tri centimetre. Če si želite pravo angleško zelenico, je ta podatek gotovo pravi, seveda je veliko odvisno od sort trave in tega, čemu je trata namenjena. Če po njej veliko hodite ali se celo vozite, potem naj bo višina reza nekoliko višja, okrog pet centimetrov. Večina travnih vrst pri tej višini nima težav in se zgolj polega. Pa tudi sicer se izogibajte prekratkemu rezu, saj ta omogoča razrast plevela in mahu.