Zanimivosti

Letos na počitnice kar z avtodomom?

Mare Koren
9. 5. 2021, 14.21
Deli članek:

Letošnje počitnice bodo precej nepredvidljive, zato mnogi že razmišljajo o alternativi in počitnicah z avtodomom. Kaj je treba vedeti, preden se odpravite na pot? Kakšne so pasti, cene in katere so prednosti?

profimedia
Pred izbiro avtodoma razmislite o velikosti in cilju svoje destinacije.

Zagotovo lahko rečemo, da je potovanje z avtodomom prvovrstno doživetje, saj imate dom praktično ves čas s seboj, kamorkoli se odpravite. Pravzaprav imate hišo na štirih kolesih, in če je to potovanje nekoč veljalo zgolj za avanturiste, je danes namenjeno tudi petičnežem, saj so avtodomi danes že bogato opremljeni.

Prednost je fleksibilnost

Možnost, ki jo v prvi vrsti omogoča avtodom, je zagotovo neodvisnost od lokacije in da ste na določenem mestu tako dolgo, kot vam ustreza. Govorimo seveda še o eni prednosti, saj lahko vsak dan ali pa vsakih nekaj dni zamenjate lokacijo, kar ima zagotovo svojevrsten čar. Avtodom vam tako omogoča, da svoje počitnice preživite tako na morju kot tudi v naravi, v hribih, na plaži, v mestih ... in tako doživite točno takšne počitnice, kot si jih želite, ter ustrežete vsem željam svoje družine.

Kateri avtodom izbrati

Pri izbiri si vzemite dovolj časa in najprej razmislite o številu ležišč. Če potujete z otroki, bodite pozorni tudi na prostor, ki ga avtodom ponuja za odlaganje prtljage, in vprašajte o nosilcih (na primer za kolesa). V sodobnih avtodomih boste našli mini kuhinjo z jedilnico, kopalnico s straniščem, ležišča in bokse za prtljago, ki so v modernejših različicah dobro skriti. Glede tehničnih karakteristik prosite za pomoč ponudnika. Ni vseeno, kateri avtodom izberete za potovanje po evropskih prestolnicah in katerega za potovanje po hribovitih otokih. Prav tako je dobro vedeti, da je majhen avtodom lažje voziti in parkirati kot velikega, kar vzemite v zakup tudi pri cilju svojega potovanja.

Naredite okviren načrt

Zdaj ko ste izbrali avtodom po svojih načrtih in se odločili za brezskrben dopust in trip po svojih željah ter pričakovanjih, je čas, da razmislite o ciljih, ki jih imate na potovanju. Kaj je vaša ciljna točka in v kolikšnem času jo želite doseči. Ni potrebno, da načrtujete podrobnosti, a zagotovo si ne želite po celodnevni vožnji zvečer iskati ustreznega kraja za prenočišče. Prav tako ne pozabite vračunati tudi poti za vrnitev. S spletnimi aplikacijami si lahko izračunate tudi stroške poti. Preverite tudi PZA-točke, to so postajališča za avtodome, kjer je urejen prostor namenjen krajšem postanku ali počitku.