ŽUŽELKE, POIMENOVANE PO ZVEZDNIKIH

Obad Beyonce, osa Shakira, vešča Trump, hrošč Kate Winslet …

Marjana Vovk
9. 5. 2021, 12.42
Posodobljeno: 9. 5. 2021, 19.14
Deli članek:

Še vedno vsako leto najdejo na tisoče novih živalskih vrst, največ žuželk, in vse je seveda treba poimenovati. Ta čast pripada odkritelju, ki novo vrsto velikokrat poimenuje po posebni telesni značilnosti ali po kraju odkritja, nekateri znanstveniki pa uporabijo ime človeka, ki ga zelo cenijo – včasih so to celo zvezdniki.

Wikipedia
Scaptia Beyonceae

Scaptia beyonceae je vrsta avstralskega obada, ki ima »unikatne atraktivne goste zlate dlake na zadku, kar me je navdahnilo, da sem ga poimenoval v čast pevki Beyonce«, je dejal znanstvenik Bryan Lessard, ki ga je odkril.

Aleiodes shakirae pa je ekvadorska parazitska osa, ki jajčeca zaleže v telo žive gosenice. Preden se ličinka ose pregrize na plano, se gosenica zvija od agonije – in to njeno gibanje je biologe spominjalo na znameniti trebušni ples Shakire.

Wikipedia
Osa Aleiodes shakirae

Agathidium bushi, A. cheneyi in A. rumsfeldi so hroščki, poimenovani po nekdanjem ameriškem predsedniku Georgeu W. Bushu, podpredsedniku Dicku Cheneyju in ministru za obrambo Donaldu Rumsfeldu. »Odločitev za imena ni povezana s kakšno telesno značilnostjo hroščev, enostavno je pri imenih treba biti kreativen. In ker sem eden redkih konservativnih znanstvenikov, sem se pač odločil to izpostaviti,« je dejal eden od najditeljev, Quentin Wheeler. Menda ga je Bush poklical in se mu zahvalil za to gesto.

Wikipedia
Hrošč Agathidium bushi

Agra katewinsletae je hrošča imenoval etimolog Terry Erwin, očitno ljubitelj Kate Winslet in filma Titanik. »Njena junakinja ni potonila z ladjo, kar pa morda ne bomo mogli trditi za tega elegantnega hrošča, če bomo izsekali ves deževni gozd,« je o globljem pomenu imena povedal Erwin. Svojega hrošča pa ima tudi zagreti okoljevarstvenik Leonardo DiCaprio, in sicer malezijskega Grouvellinus leonardodicaprioi.

Wikipedia
Hrošč Agra katewinsletae

Neopalpa donaldtrumpi je ime dobila po Donaldu Trumpu – kanadskega znanstvenika Vazricka Nazarija je naglavno okrasje te vešče, ki živi v južni Kaliforniji in severni Mehiki, spominjalo na frizuro bivšega predsednika.

Wikipedia
Vešča Neopalpa donaldtrumpi

Baeturia laureli in Baeturia hardyi sta dva podobna škržata, poimenovana po legendarnih komikih Stanu Laurelu in Oliverju Hardyju. Svojo žuželko ima tudi komik Charlie Chaplin, in sicer muho Campsicnemius charliechaplini, ki umre tako, da pade na hrbet in iztegne noge navzgor kot je to v filmih počel Chaplin.

Sericomyrmex radioheadi je mravlja iz Venezuele, ki sta jo odkrila Ana Ješovnik in Ted R. Shultz ter jo poimenovala po skupini Radiohead, saj ti pomagajo pri ohranitvi narave in »je njihova glasba odlična družba med dolgimi urami za mikroskopom, medtem ko proučuješ mravlje«.

Wikipedia
Mravlja Sericomyrmex radioheadi

Agra schwarzeneggeri je ime dobil zelo očitno: noge samcev hroščev so zelo močne in imajo na prvi pogled »bicepse«, pravi odkritelj, etimolog Terry Lee Ervin.

Wikipedia
Hrošč Agra schwarzeneggeri

Wikipedia
Hrošč Hitlerjev brezokec