Na sprehod primerno oblečeni in zaščiteni z repelentom

Narava nas že vabi medse, klopi pa čakajo na priložnost

Mare Koren
9. 5. 2021, 10.40
Deli članek:

Toplejši dnevi nas mamijo v objem gozdov, kjer se nadihamo svežega zraka, prisluhnemo tišini in ptičjemu petju ter se prijetno sprostimo. A nikar ne pozabimo, da na nas preži nevarnost. To so klopi.

Shutterstock
Klopi prežijo na nas povsod v vrtu.

Klopi so pri nas precej dejavni in razširjeni skoraj po celi Sloveniji. Samo letos so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje do 22. aprila prejeli že 311 prijav z obolenjem z lymsko boreliozo. Od tega je zbolelo 175 žensk in 136 moških, pri čemer je najvišja stopnja obolelih v goriški regiji, sledita pa ji pomurska in gorenjska. Nižje so številke prijav obolelih za klopnim meningoencefalitisom, za katerim so zboleli štirje, in sicer iz zasavske, koroške in osrednjeslovenske regije. Vemo dovolj o njih in nevarnostih, ki jih povzročajo?

Kje jih najdemo

Klope najdemo predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, pa tudi v travi, živih mejah in celo na domačem vrtu. Klope sicer najdemo vse do nadmorske višine 1600 metrov, a najdejavnejši so do višine 600 metrov. V višjih legah jih je precej manj. Dejavni postanejo že zgodaj spomladi, ko se temperatura dvigne na pet do sedem stopinj Celzija, kar se je pri nas zgodilo letos že februarja kljub kasnejšim ohladitvam, zato moramo biti pred njimi zavarovani celo leto.

Zaščitimo se

Klopa lahko staknemo povsod, zato se nikar ne omejujmo in izogibajmo gibanju v naravi ali gozdu. Poleg tega je možnost, da po vbodu klopa zbolimo, razmeroma majhna, saj niso vsi klopi okuženi, temveč le manjši del, do okužbe pa pride redko. Dobro je vedeti, da tudi če vas vbode okužen klop, ni nujno, da boste zboleli. Možnost pa bo še manjša, če boste upoštevali nekatere varnostne nasvete.

1 V naravo pojdite zmeraj primerno oblečeno. Telo naj bo čim bolj pokrito, hlače naj bodo dolge, po možnosti z močnim patentom, rokavi dolgi in zapeti, na glavi nosite pokrivalo. Oblačila naj bodo svetle barve, saj boste tako klope precej lažje opazili.

2 Zaščitite se s primernimi repelenti. Nekatere popršite po obleki, druge po telesu. Namen vseh je, da z vonjem odvrnejo klope. Pri tem upoštevajte navodila proizvajalca in pazite, da repelent ne pride v stik s sluznico. Posebno previdni bodite pri majhnih otrocih.

3 Kljub nanosu repelenta zaščita ni stoodstotna, zato zmeraj po sprehodu opravite natančen pregled telesa in lasišča. Stuširajte se in si umijte lase, oblačila pa operite.

R.K.
Klopa iz kože izvlečemo čim prej z drobno pinceto. Mesta ne mažemo.

Kako odstraniti klopa

Odstranjevanje klopa iz kože ni naloga zdravstvene službe, temveč morate to narediti sami in čim hitreje po tem, ko ga opazite. Mesta vboda in klopa nikar ne mažite z oljem, saj tako le povečate tveganje za okužbo. Pri odstranjevanju uporabite drobno pinceto, da ga lahko zgrabite čisto pri koži. Nato pa previdno, a odločno potegnite prisesanega klopa iz kože. Kožo dobro umijte z mlačno vodo in milom. Na mesto ne nanašajte nobenega mazila. Če je rilček ostal v koži, to za prenos okužbe s klopa na človeka ni nevarno, a lahko povzroči ognojitev. Če vam rilčka ne uspe izriti iz kože takoj, počakajte nekaj ur oziroma do naslednjega dne. Pogosto ga telo samo izloči.

Profimedia
Če se pojavi značilna rdečina, ki se širi navzven, v sredini pa bledi, je potreben takojšen obisk pri zdravniku.