Zanimivosti

Ko na vrtu začnejo igrati strune ...

Mare Koren
8. 5. 2021, 13.02
Deli članek:

Na vrtu je že odgnala prva solata, pa tudi sadike so že našle prostor na njem. Na njive smo posadili krompir. Vse to pa je odlična hrana vrtnim škodljivcem oziroma strunam, ki smo jim zagotovili ogromno hrane.

Dreamstime
Zoper strune se lahko uspešno borimo z nastavljanjem gomoljev tik pod površino zemlje in rednim odbiranjem.
Vonji, ki jih ne marajo
Strune ne marajo vonja kapucink, žametnic in ognjiča. Zato jih zasadite na robove gredic. Njihovi naravni sovražniki so krti, žabe in ptice.

Strune so pravzaprav ličinke hrošča pokalice, ki na vrtu sicer ne predstavlja bistvenih težav. A povsem drugače zagodejo strune, deževnikom podobne živali, velike od pol do štirih centimetrov. Največ škode povzročajo predvsem v začetku pomladi, ko se sadike in vrtnine šele dobro vraščajo. Prehranjujejo se namreč s koreninskim sistemom, obožujejo pa tudi korenje in krompir. Ker se odrasli hrošči nenehno razmnožujejo, je pomembno, da ukrepamo na začetku sezone.

Lotiti se jih moramo celovito

Strune tako kmetom kot tudi vrtičkarjem predstavljajo veliko breme, saj vrtnine pokončajo, še preden zrastejo, in tako preprečijo, da bi se rastlina dokončno razvila ter dala pridelek. Živijo v tleh in žal se proti njim ne moremo boriti z enkratno uporabo insekticida, temveč se moramo problema lotiti celovito in dolgoročno. Strune so težava predvsem zadnjih nekaj let; ne samo v Sloveniji, temveč tudi drugod po svetu. Posledica je, kot navajajo kmetje in vrtičkarji, porušeno naravno ravnovesje. Najpogosteje jih najdemo v zbiti, mokri zemlji, zato bomo lahko proti njim že veliko storili z rednim pletjem in prekopavanjem, a to kljub vsemu na žalost ne bo dovolj.

Miša Pušenjak
Če vidimo hrošča pokalico, bodimo pozorni tudi na strune.

Izogibajte se naslednjim vrtninam

Odlična rešitev, da se strunam izognete oziroma se jih znebite, je, da jim odvzamete hrano, ki jo imajo najraje. To je predvsem krompir, korenje, solata, zelje, brokoli, pa tudi čebula. Če je mogoče, te vrtnine sadite v dobro zaščiteno toplo gredo in redno kolobarite. V prvih pomladnih mesecih, od aprila do junija, bodite previdni pri prekopavanju zemlje. Takrat lahko opazite prve ličinke, zato je bistveno, da jih med prekopavanjem odstranite. Posebno rade se zadržujejo v skupkih hlevskega gnoja.

Nastavite vabo

Gre za enostavno rešitev, ki vam lahko reši pridelek. Strunam enostavno nastavite vabo. Kot smo že omenili, obožujejo gomolje in korenine, zato na mesta, kjer strune še posebno napadajo, nastavite prerezan krompir ali krhlje jabolk, lahko tudi repe. Izkopljite plitke jame, kamor položite krhelj ali del krompirja, in zasujte. Naslednji dan pa odkopljite in skupaj s strunami uničite.