Zanimivosti

Dieta s stalnimi prigrizki za 9 kilogramov manj v mesecu dni

Tea Dečman
8. 5. 2021, 10.55
Deli članek:

Sliši se kot največji paradoks, in vendar drži, da nam gre hujšanje najbolje od rok, če smo ves čas prijetno siti.

Dreamstime
Če boste pol ure pred glavnim obrokom pojedli majhen prigrizek, se ob zajtrku, kosilu in večerji ne boste nikoli prenajedli.

Strokovnjaki za prehrano so ugotovili, da je skrivnost ves čas prijetno polnega trebuščka v prigrizkih – količinsko zelo majhnih, a tako pogostih, da na kakšno prenajedanje niti pomisliti ne moremo. Če ves čas nekaj »meljemo«, lahko shujšamo za do devet kilogramov v mesecu dni. Če boste pol ure pred glavnim obrokom pojedli majhen prigrizek, se ob zajtrku, kosilu in večerji ne boste nikoli prenajedli. In če upoštevate zgolj to pravilo, boste skozi dan zaužili za 20 odstotkov kalorij manj.

Kaj je ob dieti s stalnimi prigrizki še treba upoštevati

Izogibajte se tekočim kalorijam. Gazirane pijače in sadni sokovi ne bodo prav nič zmanjšali apetita, vztrajno pa bodo povečevali številko na tehtnici. Najboljša pijača sta voda in nesladkan čaj, le občasno pa kakšna gazirana pijača brez sladkorja. Nahranite možgane. Če si priboljška močno želite, vam nobeno pravilo ne bo pomagalo. Nekajkrat na teden si le dajte duška in uživajte v čemerkoli, kajpak v majhnih količinah. Predstavljajte si, da pojeste za polovico manj. Ni čisto jasno, zakaj, vendar so strokovnjaki ugotovili, da pojemo kar za polovico manj, če si najprej v mislih predstavljamo, kako uživamo v grižljajih. Namesto v kuhinjo pojdite v posteljo. Bolj ko vam bo primanjkovalo spanca, bolj boste lačni. Glejte, da boste spali od sedem do devet ur na noč.

Mini obrok pred glavnim obrokom

Privoščite si prigrizek, težak od 150 do 200 kalorij, v katerem je veliko vlaknin in beljakovin, še najbolje je, če je veliko obojega. Take hranljive ploščice lahko kupite v vseh bolje založenih trgovinah, le skrbno preberite deklaracijske liste. Prigrizek je lahko tudi domač polnozrnat piškot oziroma mafin.

Glavni obroki

Pripadata vam dva glavna obroka na dan. Za kosilo lahko pojeste na primer 120 gramov pečene bele ribe, zabeljene z žlico olivnega olja, pol skodelice kuhane špinače, svež paradižnik z dvema žlicama sira feta in pol skodelice rjavega riža. Za večerjo pa predlagamo 120 gramov puranjih prsi na žaru, pol skodelice sadja ter solato s pol skodelice fižola, zabeljeno z žlico olivnega olja.