Zanimivosti

Bobri zakuhali internetni mrk

S.R.
28. 4. 2021, 14.49
Posodobljeno: 28. 4. 2021, 15.06
Deli članek:

Hudodelce so izdali ostanki oranžnega traku, razmetani po jezu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Več sto prebivalcev odročnega kanadskega mesta Tumbler Ridge je prejšnji teden odstalo brez internetne povezave. Izkazalo se je, da so bili krivci za izpad bobri, ki so pregrizli podzemne kable in na infrastrukturi naredili »izjemno škodo.«

Ko so se pojavile težave, so se na teren odpravili inženirji tamkajšnjega internetnega ponudnika Telus. Sled jih je privedla do jezu, ki si ga je ustvarila lokalna populacija bobrov. Da so našli pravega krivca, jim je bilo jasno ob prizoru razmetanih koškov živorumenega traku, ki se uporablja za zaščito napeljave. Ugotovili so, da so se bobri dokopali do 12 centimetrov debele cevi, ki se nahaja približno meter pod površjem zemlje in po kateri je speljana napeljava. Bobrom nista bila kos niti cev niti kabel, za njihove sekalce ni ovir.
»Bobri so najprej preglodali cev, nato na več lokacijah še kabel,« je pojasnila tiskovna predstavnica Telusa Liz Sauve. Inženirji so se s težavo začeli ubadati v soboto zjutraj, po garaškem delu, saj je bila zemlja še zmrzla, pa so uspeli rešiti nedeljskega popoldneva.