Nevarnosti iz lonca

Spoznajte jedi, ki jih ne smete pogrevati

Mare Koren
27. 4. 2021, 18.18
Posodobljeno: 27. 4. 2021, 22.00
Deli članek:

Hiter tempo in dolgi delovniki od nas pogosto zahtevajo, da hrano pripravljamo vnaprej. A vsa hrana ne prenese ponovne termične obdelave in je bolje, če si jo privoščite hladno. Veste, česa ne smete pogrevati?

Dreamstime
Pazljivo z rižem in gobami.

Sodobni delovniki niso določeni tako kot včasih, ko so starši prihajali iz službe domov točno ob uri. Otroci imajo tudi različne interesne dejavnosti, zato je tople obroke in pripravo jedi še toliko težje načrtovati. Prav tako je včasih težko oceniti, koliko hrane se bo pojedlo, ne želimo pa je metati stran. Strokovnjaki za prehrano so ugotovili, da skoraj več kot polovico obrokov zaposlenih predstavljajo ostanki hrane, pojedo jih recimo za malico ali za večerjo, s čimer seveda ni nič narobe. Vendar je pomembno, da ostanke hrane pravilno shranimo in poskrbimo, da ne ostajajo na kuhinjskem pultu, sicer se lahko hitro pokvarijo, medtem ko nekaterih jedi sploh ni dobro pogrevati.

Med nevarnimi je tudi riž

Strokovnjaki z Univerze Severne Karoline so ugotovili, da riža po tem, ko je bil že skuhan in pripravljen, ni dobro več jesti. Tako lahko tvegate resno zastrupitev s hrano, saj metoda kuhanja riža ne ubije vseh patogenih bakterij, ki živijo v njem. Tveganje je še toliko večje, če riž pustite pri sobni temperaturi. Gre za patogen Bacillus cereus, ki je pogost v suhem rižu in predstavlja nevarnost predvsem pri uživanju postanega riža. Pogosto se nahaja v zemlji in hrani, nekatere klice so škodljivejše od drugih ter lahko izzovejo tudi prebavne motnje in bruhanje. Spore se v termično že obdelani hrani pri sobni temperaturi še pogosteje razmnožujejo.

Zelenjava, ki je ne pogrevamo

Tako kot riža tudi določene zelenjave ni priporočljivo pogrevati. Sem strokovnjaki uvrščajo denimo zeleno, rdečo peso, blitvo in špinačo. Pri tej zelenjavi se namreč med pogrevanjem nitrit, ki ga vsebuje, spremeni v toksin, ki lahko deluje rakotvorno. Zato naj velja pravilo, da predvsem špinačo in blitvo uživate zgolj sveže pripravljeni in ju nikoli ne pogrevate.