narodna noša

Prestiž, ki si ga ne more privoščiti vsak

Sara Štrk
25. 4. 2021, 12.18
Posodobljeno: 25. 4. 2021, 12.18
Deli članek:

Slovenska narodna noša ima dolgo zgodovino, skozi leta pa se je tudi močno spremenila. Oblikovala se v meščanski družbi v sredini 19. stoletja, ko so slovensko zavedni intelektualci ugotovili, da je mogoče tudi z obleko pokazati, da so Slovenci. Za osnovo so vzeli prvine oblačenja slovenskih kmetov in jih preoblikovali v preobleko oziroma kostum, ki je bil namenjen oblačenju ob posebnih priložnostih, sprva predvsem tam, kjer je bilo pomembno izpostavljanje slovenstva.

Slovenski etnografski muzej
V Sloveniji se je z leti oblikovalo več različic narodne noše.

Ljudje so narodno nošo oblačili le ob posebnih priložnostih, saj je od nekdaj veljala za prestiž, ki si ga pač ni mogel privoščiti vsak. Po oceni višjega kustosa v Tržiškem muzeju, dr. Bojana Knifica, se cena trenutno giblje okoli tisoč evrov, v veliki meri pa je odvisna od materialov in postopka izdelave. V izdelavo narodne noše je lahko vloženih tudiveč tisoč ur dela, torej je vrednost narodne noše zagotovo upravičena. V Sloveniji se je z leti oblikovalo več različic narodne noše, najbolj znana pa je gorenjska. Pri ženski jo sestavljajo črni usnjeni čevlji, bele bombažne nogavice z bunkicami, bela spodnja krila, svileno krilo z modrcem, beli rokavci, svilena ovratna ruta, kovinski pas – sklepanec in pokrivalo. Kot pokrivalo je najbolj znana avba. Svoj videz so ženske dopolnile tudi s posebnim nakitom.

Moško narodno nošo sestavljajo visoki usnjeni škornji z vihali, podkolenske irhaste hlače, bela bombažna srajca, iz vzorčno tkanega žametnega blaga izdelan telovnik, svilena ovratna ruta in črn klobuk s krivci. Nekateri nosijo tudi suknjič, za najbolj prestižen dodatek pa velja ura z verižico, ki jo imajo v žepu.

Cena: več 10 tisoč evrov

Najdražja narodna noša je izdelana iz materialov, ki so jih uporabljali v 19. stoletju. To pomeni, da so hlače izdelane iz irhovine, strojene po nekdanjih postopkih; takšne je v Sloveniji skoraj nemogoče kupiti. Prav tako so ročno okrašene s posebno tehniko šivanja, ki jo danes uporablja le še peščica ljudi. Pomemben del narodne noše je svilena ruta, pretkana s pravimi zlatimi nitmi. Že sam pas lahko doseže vrednost dobrih pet tisoč evrov, če izberemo usnjenega, s pravimi kositrnimi zakovicami. Cene narodne noše se sicer okvirno gibljejo med nekaj sto in nekaj tisoč evri, a prava narodna noša, iz zdaj že redkih materialov in ročno izdelana s starimi tehnikami šivanja, lahko doseže tudi ceno več deset tisoč evrov, odvisno od posameznih elementov, ki jo sestavljajo.