Ljudje so narodno nošo oblačili le ob posebnih priložnostih, saj je od nekdaj veljala za prestiž, ki si ga pač ni mogel privoščiti vsak. Po oceni višjega kustosa v Tržiškem muzeju, dr. Bojana Knifica, se cena trenutno giblje okoli tisoč evrov, v veliki meri pa je odvisna od materialov in postopka izdelave. V izdelavo narodne noše je lahko vloženih tudiveč tisoč ur dela, torej je vrednost narodne noše zagotovo upravičena. V Sloveniji se je z leti oblikovalo več različic narodne noše, najbolj znana pa je gorenjska. Pri ženski jo sestavljajo črni usnjeni čevlji, bele bombažne nogavice z bunkicami, bela spodnja krila, svileno krilo z modrcem, beli rokavci, svilena ovratna ruta, kovinski pas – sklepanec in pokrivalo. Kot pokrivalo je najbolj znana avba. Svoj videz so ženske dopolnile tudi s posebnim nakitom.

Moško narodno nošo sestavljajo visoki usnjeni škornji z vihali, podkolenske irhaste hlače, bela bombažna srajca, iz vzorčno tkanega žametnega blaga izdelan telovnik, svilena ovratna ruta in črn klobuk s krivci. Nekateri nosijo tudi suknjič, za najbolj prestižen dodatek pa velja ura z verižico, ki jo imajo v žepu.

Cena: več 10 tisoč evrov

Najdražja narodna noša je izdelana iz materialov, ki so jih uporabljali v 19. stoletju. To pomeni, da so hlače izdelane iz irhovine, strojene po nekdanjih postopkih; takšne je v Sloveniji skoraj nemogoče kupiti. Prav tako so ročno okrašene s posebno tehniko šivanja, ki jo danes uporablja le še peščica ljudi. Pomemben del narodne noše je svilena ruta, pretkana s pravimi zlatimi nitmi. Že sam pas lahko doseže vrednost dobrih pet tisoč evrov, če izberemo usnjenega, s pravimi kositrnimi zakovicami. Cene narodne noše se sicer okvirno gibljejo med nekaj sto in nekaj tisoč evri, a prava narodna noša, iz zdaj že redkih materialov in ročno izdelana s starimi tehnikami šivanja, lahko doseže tudi ceno več deset tisoč evrov, odvisno od posameznih elementov, ki jo sestavljajo.