7 SORT PLJUČNIKOV

Naberimo pljučnik ter preprečimo težave z dihali in ublažimo vnetja

Z.F.
25. 4. 2021, 12.37
Deli članek:

V teh dneh je na plan pokukal tudi pljučnik, ki ga prepoznamo po modrih in rožnatih cvetovih. Že od nekdaj velja za čudežno zdravilno rastlino, ki pomaga pri boleznih pljuč, in je nepogrešljiv pri gastrointestinalnih težavah.

Dreamstime
Pljučnik je nepogrešljiv pri več vrstah kašlja, katarju, pljučnici, bronhitisu, jetiki in vnetju grla.

Pljučnik je v Sloveniji precej pogosta rastlina, najdemo ga skoraj povsod. Prepoznamo ga predvsem po listih z belimi pegami, ki so posejani z drobnimi dlačicami, in cvetovih, ki so lahko vijoličasti, modri, rožnati ali belo obarvani. Je trajnica, ki cveti od marca do konca maja. Godijo mu predvsem vlažni predeli, kot so travniške in žive meje, gozdni robovi ter jase, najdemo pa ga tudi na travnikih.

Uporabljamo liste in cvetove

Pri pljučniku nabiramo liste in cvetove, ki jih takoj po beri sušimo v suhem in temnem prostoru. V njih najdemo številne zdravju koristne sestavine, med katerimi so tanin, saponin, kremenčeva kislina, vitamin C in flavonoidi, ki so naravni antioksidanti. Posušene cvetove damo v steklene kozarce na navoj in shranimo na temno mesto ter uporabljamo do leto dni.

Dreamstime
Pripravke iz pljučnika uživajte nadzorovano in ne jemljite predolgo. Ne več kot osem dni zapored.

Zoper težave z dihali in vnetja

S pripravki iz pljučnika blažimo vnetja zgornjega dela dihal, hripavost, kašelj in prehladna obolenja. Pljučnik deluje tudi kot dober diuretik. Odlično blaži vnetja, zato je nepogrešljiv pri vnetju sluznice v želodcu, prebavilih, žrelu in ustih. S pljučnikom si lahko pomagate pri odpravi hemoroidov in celjenju manjših površinskih ran. Pomaga tudi pri blaženju opeklin in ekcemov.

Pripravki

Pljučnik najpogosteje uporabljamo v čajnih pripravkih. Po navadi ga mešamo z ostalimi posušenimi drogami, kot so trpotec, njivska preslica, koprive in slez. Takšne mešanice so odlična pomoč zoper pljučne bolezni in okužbe, le redki pa uporabljajo sirup iz pljučnika. Tega ne naredite po klasičnem postopku, temveč pripravite močan pljučnikov čaj, ki ga nato ohladite in precedite. Tekočini dodajte sladkor ali med. Nato na hitro prevrite in zlijte v temno steklenico ter shranite na hladno in temno mesto. Dnevno se priporoča do tri žličke sirupa.