VIR VLAKNIN, KALIJA TER MNOGIH DRUGIH HRANIL

Šparglji vsebujejo številne vitamine in minerale

Tea Dečman
25. 4. 2021, 18.14
Deli članek:

Cenjeni so po svojem izvrstnem okusu in zdravilnih lastnostih, že vse od obdobja starega Rima, ko so celotne flote ladij hodile po šparglje za cesarje.

Dreamstime
Šparglji so odličen vir folne kisline in vitamina B6 – hranil, ki sta pomembni za zdravje srčno-žilnega sistema.

Z višjimi temperaturami prihaja tudi sezona špargljev. Nekaj toplih dni smo bili že deležni, še bolj sončni pa šele prihajajo. Šparglje v naravi najdemo vse od marca do julija. Vsebujejo posebno vrsto ogljikovih hidratov – inulin. Ta se ne more prebaviti, razgradijo pa ga bakterije debelega črevesa, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Kadar prehrana vsebuje zadostne količine inulina, se rast in aktivnost teh prijaznih bakterij povečata. Če je njihova populacija dovolj velika, sovražne bakterije veliko težje živijo v prebavnem sistemu. Šparglji so tudi dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavni sistem in lahko pomagajo zaščititi pred rakom debelega črevesa.

Naravne diuretične lastnosti

Šparglji so zelo dober vir kalija, hkrati pa vsebujejo sorazmerno malo natrija. Zaradi svojega prehranskega profila, v kombinaciji z aminokislinami, ki jih vsebujejo, so močan diuretik. V preteklosti so jih uporabljali za zdravljenje oteklin, vključno z artritisom in revmo, ter za preprečevanje zadrževanja vode, ki ga povzroča denimo predmenstrualni sindrom.

Izboljšujejo zdravje srca

Šparglji so odličen vir folne kisline in zelo dober vir vitamina B6, hranil, ki so zaradi učinka na raven homocisteina pomembna za zdravje kardiovaskularnega sistema. Kadar so ravni teh vitaminov B nizke, se raven homocisteina v krvi zviša – to stanje pa znatno povečuje tveganje za srčne bolezni.

Za zdravje kosti

Šparglji so bogati tudi s hranili, ki blagodejno vplivajo na zdravje kosti. So odličen vir vitamina K ter dober vir kalcija in magnezija. Vitamin K aktivira osteokalcin, ki je odgovoren za integracijo kalcija v kosti in je ključnega pomena za zagotavljanje pravilne koagulacije krvi.

Spodbujajo proizvodnjo energije

Šparglji so zelo dober vir mangana, minerala v sledovih, ki omogoča nemoten postopek proizvodnje energije. Šparglji so tudi dober vir tiamina, riboflavina in niacina, treh vitaminov B, ki so bistveni za pretvorbo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov v energijo.