Zanimivosti

Prebarvajmo stara lesena okna hiše

Mare Koren
25. 4. 2021, 10.40
Posodobljeno: 30. 11. 2022, 12.27
Deli članek:

Pomlad je čas, ko moramo poskrbeti tudi za vse leseno stavbno pohištvo. Nikar ne pozabite na primerno zaščito oken, ki bodo z vsakoletno nego dolgo služila svojemu namenu. Prepleskajte jih in jim privoščite svežino.

Dreamstime
Vzemite si čas in delo kakovostno opravite.
Brušenje po prvem premazu zmeraj opravimo ročno, saj pod prsti skozi papir čutimo relief lesene površine in pritisk prilagodimo potrebam.

Danes se številni namesto za lesena, odločijo za plastična okna, ki so v primerjavi z lesenimi nenaravna in hladna. Priznati je treba, da je z lesenimi precej več dela, med drugim pa so do 30 odstotkov dražja. A nič se ne more primerjati s kakovostjo in dihanjem. Redno vzdrževana in dobro negovana lesena okna bodo zdržala vsaj toliko ali še dlje kot katerakoli plastična. Hkrati pa z leti začnejo skrbeti za šarm hiše in toplino. Tudi takrat, ko začne barva pokati ali odpadati, jih še zmeraj lahko obnovimo. A potrebovali bom nekaj več časa in truda.

Pripravite si vse potrebno

Pri sanaciji lesenih oken si vzemite čas, saj gre za zahtevnejše opravilo, ki od vas zahteva natančnost. Če boste okna brusili in barvali doma v stanovanju ali na dvorišču, si pripravite orodje. Potrebovali boste brusni papir vsaj dveh različnih granulacij, fino in grobo, brusni strojček s sesalnim odvodom, grelnik za odstranjevanje barve, dve leseni mizi ali klopci, izvijače, olfa nož, navadni nož ter dleto za rezljanje. Ne pozabite še na kit za les.

Dreamstime
Po potrebi zamenjajte preperele in uničene letve, ki varujejo steklo.

Naj se delo začne

Najprej snemite krila iz okvirjev oken in jih po vrsti zložite v prej pripravljen prostor, ki bo dobro ograjen in varen, da okna ne bodo padla in se poškodovala. Na postavljeno mizo ali mizarsko stolico položimo okno in najprej z izvijačem odvijemo vse jeklene dele okovja. Nadaljujemo z odstranjevanjem barve. Za začetek uporabimo grelnik in odstranimo vso barvo na lesenem delu. To počnemo fazno. Izberemo si del, ki ni daljši od 10 do 15 centimetrov. Segrejemo, da se barva vidno zmehča, in jo z lopatko previdno odstranimo ter odlagamo v posodo z odpadki.

Brušenje

Ko z odstranjevanjem barve končamo, je čas za brušenje. Brusiti začnemo, ko se okvirji ohladijo, a pred tem z dletom in nožem iz kotov odstranimo ostanke in morebiten preperel les. Nato okvir pobrusimo z grobim brusilnim papirjem in ga dobro spihamo. Čas je za nanos lesnega kita, ki ga nanašamo z lopatice na očiščene luknje in reže. Nanašamo ga tako, da dobimo gladko površino. Obdelana okna pustimo čez noč. Presežke kita naslednji dan pobrusimo ali po potrebi odžagamo.