Zanimivosti

Naberite regačico za zdravo malico ali kosilo

Maren Koren
24. 4. 2021, 15.02
Deli članek:

Pomlad je na plano priklicala tudi prvi plevel, ki se je začel razraščati povsod, kjer ni treba. Med slednjim je tudi regačica, na katero smo v veliki meri pozabili, a je odlična v kulinariki. Prav tako spodbuja prebavo in poživi.

Shutterstock
Navadna regačica

Ste vedeli, da so regačico kot zelenjavo gojili že stari Rimljani? No, tisočletje za tem jo poznajo le redki, a še danes priznavajo, da ima pomembno vlogo med zelenjavo, prav tako ima številne zdravilne lastnosti. Nekoč so poparke in čaje uporabljali kot pomoč pri putiki, medtem ko so rastlino uporabljali kot zelenjavo ali začimbo.

Kje jo najdemo

Regačica je vztrajna trajnica, ki raste po vrtovih, ob njivah, gozdnih mejah in povsod, kjer poskušamo obdelovati tla. Precej rada ima obdelana, a pozabljena tla, kjer so hitro zarasla in prerasla vse, kar smo pozabili obdelati. Regačico prepoznamo po dolgopecljatih listih, ki jih sestavljajo nazobčani listni segmenti. Cvetno steblo lahko zraste tudi do meter visoko. Takrat v maju ali juniju na njej zacvetijo kobulasta socvetja, ki jih krasijo drobni beli cvetovi. Okus mladih listov je aromatičen in prijeten, medtem ko so starejši listi precej močnejšega okusa in arome, zato si jih privoščite šele, ko se na regačico malce privadite.

Nabiramo liste, poganjke, popke in cvetove

Regačica po koncu zime hitro požene. Zgodaj spomladi lahko že nabiramo mlade liste in stebelne poganjke. Prav tako popke in cvetove, ki jih razvije kasneje. Užitni so vsi nadzemni deli rastline skozi vse leto, od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Ker se regačica običajno močno razraste, jo od časa do časa brez slabe vesti pokosimo in odnesemo na kompost. Na rastišču se bodo namreč kmalu pojavili novi listki. Liste in cvetove lahko tudi posušimo in shranimo v zaprtih steklenih kozarcih na temnem in suhem mestu. Uporabljamo jih podobno kot luštrek ali peteršilj, za juho, omake ali zgolj okras. Zagotavljamo vam, da bo okus marsikoga presenetil.

Spodbuja prebavo in izločanje vode

Kadar govorimo o regačici in njenem zdravilnem učinkovanju, lahko brez dvoma povemo, da spodbuja prebavo in se odlično obnese pri leni prebavi, kot pri napenjanju ali driski. Spodbuja izločanje vode in pomaga ljudem, ki imajo težave s putiko. Prav tako je nepogrešljiva v spomladanskih smutijih, saj odlično čisti in poživi. Regačica spada v družino kobulnic, ki jih v prehrani zastopajo številne začimbe in zelenjavne rastline, kot so komarček, zelena, pastinak in druge, ki imajo precej podoben učinek na prebavo in zdravo počutje. Za to so zaslužna predvsem eterična olja, ki delujejo razkuževalno, a spodbujajoče na prebavo in presnovo. Poleg tega je regačica izjemno bogata z rudninami in vitamini.