Z ISS

FOTO: Dva kozmonavta in astronavtka varno pristali na Zemlji

J.P./STA
17. 4. 2021, 11.10
Posodobljeno: 17. 4. 2021, 11.14
Deli članek:

Pred tednom dni je posadka dobila okrepitve, tako da je bila nekaj časa na ISS desetčlanska posadka, zdaj pa je tam sedem astronavtov.

Reuters
V kapsuli sojuz so pristali v kazahstanski stepi.

Po pol leta, ki so ga preživeli na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), so se danes trije člani posadke varno vrnili na Zemljo. Ruska kozmonavta Sergej Rižikov in Sergej Kud-Sverčkov ter astronavtka Nase Kate Rubins so v kapsuli sojuz pristali v kazahstanski stepi, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos, ki je objavila posnetek pristanka.

"Posadka se dobro počuti. Dobrodošli na Zemlji," je tvitnil vodja Roskozmosa Dmitri Rogozin.

Člani posadke ISS so pristali okoli 147 kilometrov jugovzhodno od mesta Žezkazgan. Nekaj ur pred tem se je ruska kapsula sojuz ločila od ISS. Trojica je bila na ISS pol leta oziroma 185 dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Znanstveniki so med bivanjem na ISS izvedli številne eksperimente, soočili pa so se tudi z uhajanjem zraka.

Za 42-letno ameriško molekularno biologinjo Kate Rubins in 46-letnega bivšega vojaškega pilota Rižikova je bila to druga misija na ISS po prvih v letu 2016. Za 39-letnega Kud-Sverčkova, prav tako bivšega pripadnika vojske, pa je to bila prva misija na ISS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tednom dni je posadka dobila okrepitve, tako da je bila nekaj časa na ISS desetčlanska posadka, zdaj pa je tam sedem astronavtov. Prihodnji teden se jim bodo predvidoma pridružili še štirje.